Dostupni linkovi

Bela kuća: Nema dogovora o novim razgovorima Bajdena i Putina


video konferencija 7. decembra bila je treći direktan razgovor Bajdena i Putina od kad je Bajden stupio na mesto predsednika SAD u januaru 2021.

Predsednik SAD Džo Bajden (Joe Biden) tek treba da se dogovori o vremenu i mestu novih razgovora sa ruskim predsednikom Vladimirom Putinom, rekla je portparolka Bele kuće Džen Psaki (Jen Psaki).

Psaki je, kako je preneo Rojters, odbacila kritike koje je Putin uputio u četvrtak, 23. decembra, da su SAD i njihovi saveznici agresor u eskalaciji (situacije) na granici između Rusije i Ukrajine.

„Činjenice su zabavne stvari i činjenice jasno pokazuju da je jedina agresija koju vidimo na granici Rusije i Ukrajine nagomilavanje vojske od strane Rusije i ratoborna retorika lidera Rusije“, rekla je Psaki.

Ruski predsednik Vladimir Putin je na svojoj godišnjoj konferenciji za novinare, 23. decembra, zatražio od Zapada da Rusiji "odmah" pruži bezbednosne garancije usred rastućih tenzija koje uključuju masovno raspoređivanje ruskih trupa prema Ukrajini.

"Vi biste nama trebali dati garancije. Vi! I to ne sa zakašnjenjem! Sada!" rekao je Putin odgovarajući na pitanje novinara Sky Newsa.

Odgovarajući na ranije pitanje Putin je, izgleda, dao pozitivan signal u vezi sa predloženim predstojećim razgovorima između Rusije, Sjedinjenih Država i drugih zapadnih saveznika.

"Do sada smo vidjeli pozitivnu reakciju", rekao je on. "Naši američki partneri su nam rekli da su spremni da započnu diskusiju, razgovore, početkom naredne godine."

"Nadam se da će se to tako dogoditi", rekao je Putin.

Ruski zahtevi, javno objavljeni 17. decembra, pozivaju na zabranu NATO-a da se širi dalje na istok i ostavlja Ukrajinu i nekoliko drugih zemalja kao tampon države sa ograničenim suverenitetom po pitanju vojnih poslova.

Proteklih sedmica Sjedinjene Države, NATO i Kijev su podigli uzbunu zbog oko 100.000 ruskih vojnika raspoređenih u blizini granice s Ukrajinom i na poluostrvu Krim koje je okupirala Rusija.

Američki zvaničnici kažu da Moskva planira moguću vojnu ofanzivu koja bi, ako se dogodi, mogla biti sprovedena za nekoliko sedmica.

Nagomilavanje vojske postala je pozadina za Putinovo nastojanje da Sjedinjene Države i NATO daju Rusiji "bezbednosne garancije" koje bi drastično promenile poredak nakon Hladnog rata.

XS
SM
MD
LG