Dostupni linkovi

Peskov: Ne gore samo ruske tundre već i kalifornijske šume


Portparol Kremlja Dmitrij Peskov
Portparol Kremlja Dmitrij Peskov

Zvanična Moskva je odbacila kritike američkog predsednika Džoa Bajdena (Joe Biden) zbog odluke ruskog lidera Vladimira Putina da lično ne prisustvuje Konferenciji UN o klimatskim promenama u Glazgovu, prenosi Rojters.

"Akcija u borbi protiv klimatskih promena nije povezana sa određenim događajima. Rusija je svesna svojih odgovornosti i po ovom pitanju reaguje smisleno i neprestano. Naša energentska uravnoteženost je mnogo zelenija nego kod drugih država", rekao je portparol Kremlja Dmitrij Peskov.

Putin je poslao video-poruku sa obraćanjem prisutnima i obećanje da će učiniti više na očuvanju šuma.

Ruski lider je kao razlog nedolaska naveo pandemiju Covid 19.

Bajden je odsustvo šefova država Rusije i Kine na Konferenciji u Glazgovu nazvao "greškom".

„Bukvalno, tundra gori. (Putin) ima ozbiljne, ozbiljne klimatske probleme, i on ne čini bilo šta“, rekao je Bajden.

Portparol Kremlja Dmitrij Peskov rekao je novinarima da ne gori samo ogromna ruska tundra već i kalifornijske šume kao posledica globalnog zagrevanja.

Samit o klimi: Sami sebi kopamo grob
molimo pričekajte

No media source currently available

0:00 0:04:59 0:00

„Uveren sam da kada predsednici sledeći put budu razgovarali, mislim da će predsednik Putin imati odličnu priliku da kaže predsedniku Bajdenu šta činimo u borbi protiv klimatskih promena."

Dva lidera su se susrela na prvom samitu u junu, a Rusija je navela da bi još jedan mogao da se održi pre kraja godine.

Uprkos međusobnom nepoverenju i dugoj listi sporova, dve strane su održale kontakte na visokom nivou, uključujući posetu Rusiji ove nedelje direktora CIA Vilijema Barnsa.

On se sastao sa šefovima ruskog Saveta bezbednosti i spoljne obaveštajne agencije, što je Peskov opisao "izuzetno važnim za bilateralne odnose".

Šef ruske diplomatije Sergej Lavrov nakratko se sastao sa Bajdenom na marginama nedavnog samita Grupe 20 najrazvijenijih zemalja sveta (G20) u Rimu.

XS
SM
MD
LG