Dostupni linkovi

Najmanje tri osobe poginule u ruskom granatiranju Hersona


Bahmut
Bahmut

Najmanje tri osobe su poginule, a nekoliko je ranjeno u novom ruskom granatiranju južne ukrajinske pokrajine Herson, saopšteno je 2. maja. Pojačani napadi na južne dijelove Ukrajine dolaze usred dugotrajnih borbi za kontrolu nad Bahmutom na istoku.

U napadu je također oštećena i infrastruktura, uključujući stambene zgrade, komercijalne objekte i vozila, navodi se u saopštenju.

Načelnik regionalne vojne uprave Oleksandr Prokudin rekao je da je dan prije smrtonosnog napada region bio gađan 71 put.

Ukrajina je u novembru preuzela dijelove Hersona. Rusija je nastavila sa granatiranjem regije preko rijeke Dnjepar. Nedavno su i pojačali napade za koje ukrajinske vlasti kažu da se sada dešavaju svakodnevno.

Rusija je takođe tokom noći lansirala raketni napad na istočni grad Kramatorsk. Najmanje jedna osoba je ranjena i nanesena šteta na školi, izvijestio je 2. maja načelnik regionalne vojne uprave Donjeck Pavlo Kirilenko, ne navodeći dalje detalje.

Najnoviji napadi ruskih snaga na ukrajinske položaje u Bahmutu bili su neuspešni, saopštile su vlasti u Kijevu u utorak, 2. maja, pa je ishod dugotrajne bitka za ovaj grad u istočnoj Donjeckoj provinciji i dalje neizvestan, dok Rusija pojačava granatiranje južnih ukrajinskih regiona.

Ruski raketni udari prethodnog dana bili su usmereni na severnu i centralnu Ukrajinu, u kojima je ubijen 14-godišnji dečak u oblasti Černigova i dve osobe u gradu Pavlograd u Dnjepropetrovskoj oblasti, rekao je 1. maja ukrajinski predsednik Volodimir Zelenski.

U Pavlogradu je povređeno 40 ljudi, naveo je Zelenski u noćnom obraćanju.

Ministarstvo odbrane Rusije je saopštilo da su njegove snage pogodile neke ukrajinske vojne lokacije. Rusija poriče da je gađala civilne lokacije uprkos brojnim dokazima koji govore suprotno.

U Donjecku su ukrajinski branioci odbili 41 napad u protekla 24 sata, od kojih je većina bila koncentrisana na pravcu Bahmut-Avdijevka-Marjinka, saopštio je Generalštab ukrajinske vojske u dnevnom izveštaju od 2. maja, dodajući da je Rusija izvela niz vazdušnih udara na tom području.

Rat u Ukrajini

Priče, analize, foto i video zapisi o ratu u Ukrajini.

Natalija Humenjuk, portparolka južne vojne komande Ukrajine, rekla je da pojačano rusko granatiranje civilnih ciljeva na jugu ima za cilj da skrene pažnju javnosti sa nedostatka uspeha Moskve na drugim bojištima.

"Ovo se više odnosi na činjenicu da neprijatelj nije ostvario jasne pobede – nema ubedljivog napredovanja u istočnoj Ukrajini, nema uspeha duž linije fronta u južnom pravcu“, rekla je Humenjuk ukrajinskoj televiziji.

Bela kuća je 1. maja saopštila da procenjuje da je Rusija od decembra pretrpela 100.000 žrtava, uključujući više od 20.000 ubijenih u borbama za kontrolu nad Bahmutom i drugim delovima istočne Ukrajine.

Portparol Saveta za nacionalnu bezbednost Bele kuće Džon Kirbi (John Kirby) rekao je da su skoro polovina ubijenih od decembra bili plaćenici Vagnerove grupe, od kojih su mnogi osuđenici koji su pušteni iz zatvora da bi se pridružili operacijama ruskih snaga.

Nove brojke sugerišu da se ruski gubici ubrzano povećavaju poslednjih meseci. Američki general Mark Mili (Milley), šef Združenog generalštaba, rekao je u novembru da je Rusija pretrpela gubitke sa više od 100.000 ubijenih ili ranjenih u prvih osam meseci rata.

Glavnokomandujući ukrajinske armije, general Valerij Zalužnij, razgovarao je telefonom 1. maja sa Milijem i obavestio ga o situaciji na frontu, opisujući je kao "tešku, ali pod kontrolom".

On je takođe istakao potrebu za jačanjem protivvazdušne odbrane Ukrajine i blagovremenom isporukom naoružanja.

Izvor: AP i Rojters
XS
SM
MD
LG