Dostupni linkovi

Azerbejdžanska policija uhapsila najmanje 20 demonstranta u Bakuu


Najmanje 20 demonstranata privedeno je tokom mitinga 15. decembra u Bakuu.

Policija u glavnom gradu Azerbejdžana nasilno je rastjerala demonstrante koji su tražili hitno oslobađanje opozicionog političara koji štrajka glađu Saleha Rustamlija.

Tokom mitinga u Bakuu 15. decembra policajci su pritvorili najmanje 20 demonstranata, uključujući Tofiqa Yaqublu, vodećeg člana opozicione partije Musavat, javili su dopisnici RSE/RL sa lica mesta.

Yaqublu i desetine demonstranata privedeni su tokom sličnog skupa u Bakuu 1. decembra. Opozicioni političar i glasni kritičar vlade kasnije je pušten, ali je zadobio višestruke povrede dok je bio u policijskom pritvoru.

Petorica privedenih osuđena su na zatvorske kazne do 30 dana zbog kršenja propisa o pandemiji.

Rustamli, član opozicione Partije Narodnog fronta Azerbejdžana (AXCP), već 39 dana štrajkuje glađu tražeći da bude pušten iz zatvora.

Rustamli, koji u Rusiji živi od 1998. godine, uhapšen je 2018. kada je posjetio Azerbejdžan. Kasnije je osuđen na više od sedam godina zatvora nakon što ga je sud proglasio krivim za pranje novca zbog navodnog transfera 420.000 dolara na bankovni račun povezan sa AXCP-om.

Rustamli je odbacio sve optužbe protiv njega, nazivajući ih politički motivisanim.

Grupe za ljudska prava u Azerbejdžanu priznale su ga kao političkog zatvorenika.

Vodeći član AXCP-a, Mammad Ibrahim, rekao je 14. decembra da se sedam opozicionih aktivista pridružilo Rustamlijevom štrajku glađu tražeći da bude oslobođen.

XS
SM
MD
LG