Dostupni linkovi

Od izbornog protesta do hapšenja opozicionara i aktivista u Azerbejdžanu


Policija privodi aktivistu uoči protesta 16. februara
Policija privodi aktivistu uoči protesta 16. februara

Policija je uhapsila tri lidera opozicionih stranaka i više od stotinu aktivista uoči protesta u glavnom gradu Azerbejdžana Bakuu zbog rezultata parlamentarnih izbora.

Rezultati izbora održanih 9. februara, doveli su i do kritike međunarodnih posmatrača.

Prema podacima azerbejdžanske Centralne izborne komisije, vladajuća Yeni Azerbaijan (Novi Azerbejdžan) osvojila je 72 od 125 mjesta u parlamentu.

Gotovo svi mandati pripali su malim strankama i nezavisnim kandidatima lojalnim predsjedniku Ilhamu Aliyevu.

Alijev vlada Azerbejdžanom još od 2003. godine.

Autobus sa aktivistima poslan van Bakua

Prije samog početka neovlaštenih protesta 16. februara, policija je zadržala u njihovim domovima ili u sjedištima stranaka lidere REAL stranke, Ilgara Mamedlija, lidera Musavat stranke Arifa Hajilija i čelnika opozicionog pokreta D18, Ruslana Izatlija.

Interventna policija pred proteste
Interventna policija pred proteste

Kasnije su pušteni na slobodu van Bakua, no lider opozicionog pokreta kaže da će tužiti Ministarstvo unutrašnjih poslova.

Interventna policija okružila je zgradu u kojoj se nalazi Centralna izborna komisija ispred koje je planiran proteste i sve ljude koji su dolazili kako bi učestvovali u protestima, smjestila u autobuse.

Hapšenja zbog protesta u Azerbejdžanu
molimo pričekajte

No media source currently available

0:00 0:01:56 0:00

Nakon što je oslobođen, lider Musavat stranke, Arif Hajili rekao je da su neke od osoba koje je policija privela, odvezeni u kombijima, 200-300 kilometara van Bakua i ostavljeni tu.

Mehman Husejnov, koji je bio kandidat tokom opštinskih izbora, bio je među onima koji su odvedeni van prijestolnice. On je na Facebooku objavio svoju sliku sa ceste u napuštenom području.

Policija je 11. februara zatvorila više od 20 opozicionih i nezavisnih kandidata koji su, ispred zgrade Centralne izborne komisije protestovali zbog rezultata izbora.

Nepravilnosti, pritisak i višestruko glasanje

U svom preliminarnom izvještaju, posmatrači OSCE-a kao i Vijeća Evrope naveli su nepravilnosti tokom prebrojavanja glasova, slučajeve dodavanja listića kao i višestruko glasanje, pritisak na glasače, kandidate i posmatrače.

Posmatrači su također zabilježili da se broj registrovanih glasača u gotovo više od polovine od 125 izbornih jedinica razlikovao u odnosu na ono šta dopušta Izborni zakon.

Ilham Alijev koji vlada Azerbejdžanom od smrti njegovog oca prije 17 godina, u decembru je sazvao izbore, devet mjeseci prije no što je bilo predviđeno zbog nezadovoljstva javnosti uslijed ekonomskog pada.

Još od kada je Azerbejdžan 1991. godine proglasio nezavisnost od Sovjetskog Saveza, međunarodne organizacije poput Vijeća Evrope i OSCE-a, uzastopno navode da izbori u ovoj zemlji nisu u skladu demokratskim standardima.

Facebook Forum

XS
SM
MD
LG