Dostupni linkovi

Vanredna vijest

U avionskoj nesreći u Indiji poginulo 158 putnika




U jutrošnjoj nesreći putničkog aviona kompanije Air India Express koji se zapalio prilikom sletanja na aerodrom u Mangaloru gradu na jugu Indije, poginulo je 158 osoba dok je osam preživjelo.

U avionu je bilo ukupno 160 putnika, svi državljani Indije, i šest članova posade. U nesreći su poginuli pilot i ko-pilot.

Spasioci su do sada uspjeli da izvuku 146 žrtava nesreće, a osam povrijeđenih putnika je prebačeno u lokalne bolnice, saopštio je direktor aviokompanije Air India Anup Srivastava.

On je naveo da je avion, po svemu sudeći, skliznuo s piste zbog kiše prilikom sletanja na aerodrom u Mangaloru, u državi Karnataka, na letu iz Dubaija.

Crna kutija je pronađena, ali se još uvijek traga za kutijom sa snimljenim podacima leta koja će pomoći u istrazi nesreće.

Predstavnica za odnose sa javnošću JAT-a Željka Stojanović potvrdila je da je pilot indijskog aviona Zlatko Glušica na spisku zaposlenih JAT Airwaysa.

Britanska medijska kuća "Skaj njuz" javila je da je 55-godišnji pilot aviona bio veoma iskusan i da je i ranije slijetao na aerodrom Mangalor, koji se nalazi u brdovitom predjelu i smatra se jednim od težih za slijetanje.

Istraga o udesu aviona je u toku, a u specijalnom timu je i srpski ekspert, po struci instruktor, član Menadžmenta indijske aviokompanije, koji je jutros otputovao na mjesto udesa aviona.

Prema riječima zvaničnika, prema preliminarim izvještajima sve ukazuje na to da je u pitanju nesrećan slučaj. Lokalne televizijske stanice prikazale su snimke olupine u pošumljenom dijelu kod aerodroma.

Nesreću je preživjelo i jedno dijete
"Avion se prepolovio. Uspio sam da iskočim iz aviona nakon nesreće. Video sam da je još nekoliko lica izašlo. Začuo se zvuk sličan pucanju gume na avionu", rekao je jedan od preživjelih.

Aerodrom u Mangaloreu nalazi se na visini, među brdima, i ne dozvoljava nikakvu grešku prilikom slijetanja.

Pilot, prije slijetanja, nije kontroli letenja prijavio bilo kakav kvar, navodi stanica NDTV.

U kontroli letenja tvrde da nisu primjećeni nikakvi problemi sa avionom, dok je bio u vazduhu i da je vatra primjećena tek pošto je avion sletio na pistu.
XS
SM
MD
LG