Dostupni linkovi

Vanredna vijest

Napad avionom na zgradu poreske uprave


Vatrogasci na mestu nesreće, Ostin, 18 februar 2010
Dvoje ljudi je povređeno, a za jednom se traga nakon što je avion u niskom letu udario u zgradu Poreske uprave u gradu Ostinu, u američkoj državi Teksas.

Pretpostavlja se da je napad namerno izazvao revoltirani poreski obveznik Džozef Stak koji je na svom veb sajtu objasnio da su ga "izludeli" poreski zakoni u Sjedinjenim Američkim Državama pošto nije uspeo da plati namete jer godinu dana nije imao nikakvog prihoda. Pretpostavlja da se da je napadač poginuo u nesreći.

Stak, po profesiji, softverski inženjer zabio se avionom kojim je pilotirao u zgradu Poreske uprave u teksaškom gradu Ostinu. Posle udara zbog kog su popucala sva stakla na zgradi buknuo je jak požar, a oko 200 zaposlenih moralo je da bude evakuisano.

Brza istraga pokazala je da je Stak bio nezadovoljan radom poreske uprave o čemu je pisao i na svom sajtu na kom je između ostalog naveo da “nasilje ne samo da je rešenje već je i jedino moguće”.Istražitelji još pokušavaju da utvrde da li je namerno i svesno želeo da digne zgradu u vazduh.

"Znam da je najveći strah svih stanovnika Ostina, Teksasa i Sjedinjenih država da je ovo terorističi čin, i da je glavno pitanje da li su zemlja, region i ovaj grad bezbedni. Odgovorno tvrdim da mesta za paniku nema kao i da nije reč o terorističkom napadu“, rekao je Art Ejsevedo, šef policije.

"Želim da poručim svim stanovnicima Ostina da mogu da budu sigurni su bezbedni i da nema opasnosti. Situacija je u potpunosti pod kontrolom”, kazao je Li Lefingvel, gradonačelnik Ostina.

Pretpostavlja se da je pre poletanja Džozef Stak zapalio svoju kuću koja se nalazila na desetak kilometara od zgrade poreske uprave.

Iz predostrožnosti, komanda američkog vazduhoplovstva je iznad mesta nesreća u izvidnicu poslala svoja dva borbena aviona, a Bela kuća je saopštila da je o incidentu obavešten i predsednik Barak Obama.
XS
SM
MD
LG