Dostupni linkovi

Gejts: Povlačenje iz Avganistana bi bilo katastrofa


Robert Gejts
Robert Gejts
Američki sekretar za odbranu Robert Gejts izjavio je u nedelju u intervjuu za CNN da bi bila greška postavljati rokove za povlačenje američkih trupa iz Avganistana i naglasio da bi poraz u toj državi bio katastrofalan za Ameriku.

Reagujući na kritike u domaćoj javnosti i zahteve za povlačenje američkih trupa iz Avganistana, Gejts je rekao da bi talibani i pripadnici Al Kaide prevremeno povlačenje američke vojske doživeli kao svoju pobedu nad SAD, slično kao što je to bilo 1989. godine kada su se iz te zemlje povukle snage SSSR-a.

"Iskreno, pominjanje rokova i izlazne strategije bilo bi strateška greška. Stvarnost je da bi za budućnost Avganistana to bio veliki korak unazad za SAD", izjavio je Gejts, istakavši da talibani ionako smatraju da su porazili jednu supersilu (SSSR), a da bi povlačenje američkih trupa videli kao poraz još jedne supersile, što bi moglo imati katastrofalne posledice.

Prema njegovim rečima to bi dodatno osnažilo ekstremiste, pomoglo u regrutovanju novih boraca u Al Kaidu i organizovanje novih terorističkih napada.

Komentari Gejtsa došli su u trenutku kada američki predsednik Barak Obama (Barack) razmatra novu strategiju prema Avganistanu, dok istovremeno komandanti NATO-a na terenu traže nova pojačanja u broju vojnika.

"Strategija koju od kraja marta sprovodi predsednik je prva prava strategija koju imamo u Avganistanu od početka 1980-ih godina", naglasio je Gejts.

Gejts je naveo i da Obama još nije doneo odluku o tome da li da pošalje dodatne trupe i dodao da će za mobilizaciju snaga biti potrebno još vremena bar do januara 2010. godine, ako se predsednik SAD odluči za takvu opciju.

Obama je ranije ove godine već poslao dodatnih 21.000 vojnika u Avganistan, ali u američkoj komandi smatraju da trupe nisu još uvek spremne da se bore sa pobunjenicima na terenu.
XS
SM
MD
LG