Dostupni linkovi

Vanredna vijest

U Afganistanu poginuo radnik iz BiH


Almir Biković, Foto: www.sodalive.ba
Smail i Džemila Biković iz Lukavca jutros su od predstavnika američke komapanije Fluor primili informaciju da je njihov sin Almir poginuo u Afganistanu u vojnoj bazi Bagram u blizini Kabula i da je još nekoliko njegovih kolega ranjeno. Tridesetdvogodišnji Almir Biković tri godine je radio u Afganistanu kao vatrogasac za ovu američku kompaniju.

Nesreća se dogodila kada je granata koju su ispalili talibani izravno pogodila kontejner u kojem je bio smješten Almir i prema nezvaničnim informacijama tom prilikom je povrijeđeno još pet osoba koji su iz BiH. Kako su lukavačkom portalu sodalive.ba potvrdili nekolicina Lukavčana koji rade u Afganistanu nagovarali su Bakovića da pređe u bazu u Bagdadu u kojem se nalazi većina njih, a koji su radili u vojnoj bazi koje su se svojevremeno nalazile u Lukavcu, ali da se on već duže vrijeme dvoumio oko prelaska.

Almir je već duži niz godina radio u američkim vojnim bazama. Najprije je radio u vojnoj bazi u naselji Šići u blizini Tuzle, a zatim u vojnoj bazi koja se nalazila na aerodromu u Dubravama. Nakon što su se ove baze zatvorile Almir je otišao u Afganistan gdje je radio kao vatrogasac. Prema informacijama Lukavčana koji se nalaze u Afganistanu Almir se već duže vrijeme dvoumio o prelasku u vojnu bazu u Bagdadu gdje je bila većina njegovih sugrađana, ali nakon što je i njegova djevojka odlučila doći na rad u Afganistan u bazu gdje je i on bio smješten odustao je od prelaska.

Almir Biković se baš sinoć čuo s ocem Smailom i dogovorili su se ponovno danas čuti, ali Almirovog poziva više nije bilo. Almirova obitelj u velikom je šoku i nevjerici, Almir im je bio sin jedinac i bilo kakve riječi utjehe za njih danas su bile suvišne. Almir se trebao čak ove godine i ženiti i njegovi prijatelji iz Lukavca nam kažu da je uvijek bio vedar i pozitivan i sve je uvijek hrabrio. On je u Lukavcu bio prije mjesec dana i obitelj ga je čak nagovarala da više ne ide u rizične zemlje.

U Lukavcu je nakon objave informacije o Almirovoj pogibiji nastala velika panika jer obitelji mladića koji su tamo otišli nemaju informacija o tome tko se nalazi među povrijeđenima koji su bili u kontejneru s Almirom te da li je još netko povrijeđen prilikom napada na ovu bazu.

Inače, s područja Tuzlanskog kantona na radu u Afganistanu i Iraku nalazi se nekoliko tisuća mladih ljudi.
  • 16x9 Image

    Maja Nikolić

    Novinarstvom se bavi od 2006. godine nakon završenog studija žurnalistike u Sarajevu. Dopisnica je RSE iz Tuzle od 2007. Bavi se najviše socijalnim, političkim i temama ratnih zločina. Često govori o pravima manjina i marginaliziranih skupina, posebice djece. Dobitnica je nagrade UNICEF-a za promicanje prava djece.

XS
SM
MD
LG