Dostupni linkovi

UN osudio zabranu zapošljavanja Avganistanki u toj agenciji


Žene u Avganistanu tokom kiše u glavnom gradu Kabulu, mart 2023.
Žene u Avganistanu tokom kiše u glavnom gradu Kabulu, mart 2023.

Zvaničnici Ujedinjenih nacija osudili su odluku talibana da zabrani rad zaposlenim državljankama Avganistana u toj agenciji.

Uprkos početnim obećanjima o umerenijoj vladavini nego tokom svog prethodnog boravka na vlasti, talibani su uveli oštre mere od preuzimanja zemlje 2021. godine, pošto su se snage SAD i NATO-a povlačile iz Avganistana posle dve decenije rata.

Devojčicama je zabranjeno školovanje nakon šestog razreda. Ženama je zabranjeno da rade, uče, putuju bez muškog saputnika, pa čak i da idu u parkove. Žene takođe moraju da se pokriju od glave do pete, podseća agencija Asošijejted pres (AP).

Avganistanskim ženama je već zabranjeno da rade u nacionalnim i međunarodnim nevladinim organizacijama, što ometa isporuku humanitarne pomoći, ali zabrana ranije nije obuhvatala rad za UN.

Međutim, u utorak je misija UN-a u Avganistanu izrazila zabrinutost nakon što su njene službenice sprečene da se jave na posao u istočnoj provinciji Nangarhar. Portparol UN Stefan Dužarik rekao je da je zvaničnicima agencije rečeno da se zabrana odnosi na celu zemlju.


Portparoli talibana nisu odmah bili dostupni za komentar, a vlasti nisu dale saopštenje.

Generalni sekretar Ujedinjenih nacija Antonio Gutereš oštro je osudio zabranu da se službenice prijavljuju za posao u Nangarharu.

Specijalni izvestilac UN za ljudska prava u Avganistanu Ričard Benet rekao je da je poslednja zabrana ženama "još jedno grubo kršenje" njihovih osnovnih prava. Rekao je da je to protivno statutu agencije i pozvao talibane da odmah preinače svoju odluku.

Ujedinjene nacije imaju oko 3.900 zaposlenih u Avganistanu, uključujući oko 3.300 Avganistanaca i 600 međunarodnog osoblja, rekao je on. Ukupan broj uključuje i 600 avganistanskih žena i 200 žena iz drugih zemalja.


Političku misiju Ujedinjenih nacija u Avganistanu, UNAMA, predvodi žena Roza Otunbajeva, bivša predsednica i ministarka spoljnih poslova Kirgiske Republike.

Imenovao ju je generalni sekretar u koordinaciji sa Savetom bezbednosti UN. Dužarik je rekao da nije bilo nikakvih akcija talibana u vezi sa visokim rukovodstvom UN.

Talibanska ograničenja u Avganistanu, posebno zabrane obrazovanja i rada nevladinih organizacija, izazvala su žestoku međunarodnu osudu.

Međutim, talibani nisu pokazali znake povlačenja, tvrdeći da su zabrane privremene suspenzije, navodno zato što žene nisu pravilno nosile islamsku maramu ili hidžab i zato što se nisu poštovala pravila rodne segregacije, piše AP.

XS
SM
MD
LG