Dostupni linkovi

Talibanska ubistva iz odmazde


Talibanski vojnici voze se ulicom u Pandžšeru, poslednjem avganistanskom regionu u kojem je pružan otpor militantnoj grupi.
Talibanski vojnici voze se ulicom u Pandžšeru, poslednjem avganistanskom regionu u kojem je pružan otpor militantnoj grupi.

Nedavno objavljeni video snimak pogubljenja po kratkom postupku Avganistanca optuženog da se borio protiv talibana u dolini Pandžšer, kao i mučenje i ubistvo vlasnika prodavnice u tom regionu na severoistoku Avganistana povećali su sve listu brutalnih činova osvete koje je ekstremistička grupa izvršila od njenog povratak na vlast u avgustu, piše redakcija Radija Slobodna Evropa na engleskom jeziku.

Video i fotografije do kojih je došao Radio Azadi RSE-a ukazuju na to da je 48-godišnji vlasnik prodavnice Gulam Sahi bio podvrgnut teškom mučenju, pošto ima velike modrice na obe noge, tragove premlaćivanja na torzu i zavoj omotan oko glave.

Ahmad Šah Ajubi, koji živi u jugoistočnom okrugu Handž, rekao je za Radio Azadi da su talibanski borci odvukli Sahija iz njegove kuće u selu Mata u noći 12. marta pošto je učestvovao u skupu protiv nedavnog mučenja i ubistva jednog čovek u toj provinciji.

Ajubi je rekao da je Sahijevo telo sledećeg jutra bačeno ispred pokojnikove kuće. "Više mladih skupilo se da odnese (Sahijevo) telo u zgradu provincijske vlade", rekao je on.

U strahu da će se protestni skup proširiti, talibanski guverner Pandžšera stigao je u Matu i rekao demonstrantima da su počinioci zločina uhapšeni, rekao je Ajubi. Mavlavi Dad Mohammad, talibanski šef policije u Pandžšeru, rekao je za Radio Azadi 14. marta da je 12 osoba uhapšeno u vezi s ubistvom i da je pokrenuta istraga.

U Pandžšer, krševitoj planinskoj dolini na oko 100 kilometara severoistočno od prestonice, pružan je kratkotrajan otpora talibanima pošto je militantna grupa zauzela Kabul 15. avgusta.

Otkako su talibani osvojili dolinu u septembru, lokalno stanovništvo tvrdi da su militanti kršili ljudska prava civilnog stanovništva, uključujući vansudska ubistva, mučenja, proizvoljna zatvaranja i prisilna iseljavanja.

Ubistvo Sahija dogodilo se nakon što je na društvenim mrežama prošle nedelje objavljen video snimak pogubljenja po kratkom postupku 25-godišnjeg Bilala Džavanija u Pandžšeru. Ubistvo se dogodilo u septembru u selu Hesarak u okrugu Ruha dok su se talibani borili za kontrolu nad Pandžšerom.

Džavanijeva porodica negira da je bio povezan s nekom grupom koja se borila protiv talibana ili s bivšom vladom.
Džavanijeva porodica negira da je bio povezan s nekom grupom koja se borila protiv talibana ili s bivšom vladom.

Na snimku se vidi Džavani, s rukama vezanima iza leđa, dok ga okružuju i ispituju. Potom je na njega više puta pucano, nakon čega pada mrtav.

Posle incidenta Džavanijeva porodice je insistirala da je on nevin, dok je na društvenim mrežama iskazano negodovanje zbog još jednog primera brutalnosti talibana uprkos njihovim obećanjima da će se pridržavati standarda ljudskih prava.

Govoreći za Radio Azadi, pod uslovom da ostane anoniman iz straha od odmazde talibana, rođak Džavanija je rekao da pogubljeni mladić nije imao veze s antitalibanskim Frontom nacionalnog otpora Avganistana ili s bivšom Avganistanskom nacionalnom armijom (ANA).

"Nije bio povezan s frontom otpora ili prethodnom vladom, bio je učitelj", rekao je rođak.

On je rekao da je Džavani pogubljen jer je nosio maskirnu odeću koja je ličila na onu koju su nosili pripadnici ANA.

"Talibani su ga ubili zbog njegove vojne uniforme, bez ikakvih dokaza (o njegovim vezama sa) otporom ili prethodnom vladom".

Osveta Pandžšeru

Talibani su 6. septembra objavili da su zauzeli dolinu Pandžšer, tradicionalno žarište otpora koje talibani nikada nisu uspeli da drže pod kontrolom dok su bili na vlasti od 1996. do 2001. godine.

U tom regionu je rođen Ahmad Šah Masud, etnički tadžički komandant koji je uspešno branio svoju zemlju od sovjetskih snaga i talibana, ali i iskoristio svoj uticaj da ujedini druge etničke frakcije kako bi stvorio Severnu alijansu 1996. godine.

Nakon što su ga ubili militanti Al Kaide 2001. godine, Masud se i dalje slavi kao lokalni heroj. Pad doline Pandžšer u septembru viđen je kao značajan korak u nastojanju Talibana da konsoliduju vlast pošto su se strane trupe povukle a talibani srušili avganistansku vladu koju je podržavao Zapad.

Tokom unutaravganistanskih i međunarodnih mirovnih pregovora koji su se vodili uoči povlačenja stranih snaga, talibani su pokušali da se predstave kao umerenija verzija grupe koja je optužena za ekstremna kršenje ljudskih prava tokom svoje prve vlasti od 1996. do 2001. Takođe su obećali da će poštovati međunarodne norme ljudskih prava i to obećanje su ponovili ubrzo posle nasilnog preuzimanja vlasti.

Nakon što se pojavio snimak Džavanijevog ubistva, portparol talibana Zabihulah Mudžahid rekao je za Radio Azadi da grupa zna za snimk i da je istraga u toku.

"Ubica će biti izveden pred lice pravde. Ko god da je, nije u redu to što je uradio", rekao je Mudžahid.

Džavanijev rođak je, međutim, izrazio sumnje u pogledu talibanskih sudskih praksi i pozvao na intervenciju spolja.

"Nismo zadovoljni (talibanskom) vladom, niko nije zadovoljan", rekao je on. "Pozivamo Ujedinjene nacije da počinioce privedu pravdi".

Kancelarija Misije Ujedinjenih nacija za pomoć u Avganistanu (UNAMA) još nije komentarisala ubistvo Džavanija.

UNAMA i međunarodne organizacije za zaštitu ljudskih prava stalno kritikuju talibane zbog njihovog odnosa prema ljudskim pravima, uključujući postupanje prema devojčicama i ženama, odmazde protiv etničkih i verskih manjina, i ubistva bivših pripadnika avganistanskih policijskih snaga i ANA uprkos tvrdnjama talibana da su uveli amnestiju kako bi ih zaštitili.

Facebook Forum

XS
SM
MD
LG