Dostupni linkovi

U napadu u Avganistanu 11 mrtvih


Među ranjenima ima veći broj lica koja su u kritičnom stanju.

Najmanje 11 ljudi je poginulo, a desetine su ranjene u bombaškom napadu na autobus u provinciji Zabul, na jugu Avganistana, rekli su u ponedeljak zvaničnici.

Eksplozija se dogodila kasno sinoć, a tom prilikom je ranjeno 25 ljudi, uključujući žene i djecu, rekao je portparol guvernera provincije Zabul Gul Islam Sial.

On je dodao da među ranjenima ima veći broj lica koja su u kritičnom stanju.

Nasilje u Avganstanu u porastu je posljednjih sedmica nakon što su SAD najavile povlačenje trupa do 11. septembra.

Talibani su saopštili kasno sinoć da će proglasiti trodnevno primirje tokom vjerskog praznika Eid-ul-Fitr kasnije ove sedmice.

„Kako bi mudžahedini ponovno osigurali mirno i sigurno ozračje našim sunarodnjacima tokom Ramazanskog bajrama da proslave ovu radosnu prigodu, svim mudžahedinima je rečeno da obustave sve napadačke operacije“, poručio je na Twitteru glasnogovornik talibana Mohammad Naeem, prenosi Reuters.

Talibani su prekid vatre objavili dva dana nakon što je u bombaškom napadu pred školom u Kabulu ubijeno najmanje 68 osoba, većinom učenika, a ranjeno više od 165. Odgovornost za napad nije preuzela ni jedna grupa.

Talibanski pobunjenici, koji se bore protiv afganistanske Vlade otkako su ih 2001. s vlasti svrgnule snage predvođene SAD-om, negiraju upletenost u bombaške napade i osuđuju ih, no vlasti u Kabulu tvrde da iza napada stoje talibani.

Naeem je objavio da je talibanskim borcima rečeno da obustave sve vojne operacije protiv afganistanske Vlade ali je dodao da su spremni uzvratiti ako ih napadnu Vladine snage.

Fraidoon Khwazoon, glasnogovornik Abdullaha Abdullaha, predsjedavajućeg afganistanskog Visokog vijeća za nacionalno pomirenje koje vodi mirovni proces, rekao je da to tijelo pozdravlja talibansku objavu primirja.

XS
SM
MD
LG