Dostupni linkovi

Talibani zauzeli okrug na sjeveru Afganistana


Avganistanski civili napuštaju svoja sela u pokrajini Helmand zbog sve jačih napada talibana, 4. maj 2021.
Avganistanski civili napuštaju svoja sela u pokrajini Helmand zbog sve jačih napada talibana, 4. maj 2021.

Talibani su zauzeli okrug u afganistanskoj sjevernoj pokrajini Baghlan, rekli su u srijedu, 5. maja, zvaničnici pokrajinskog vijeća.

Okrug Burka militanti su zauzeli u utorak navečer nakon borbi između snaga sigurnosti i talibana, rekla je članica pokrajinskog vijeća Bismillah Atash, prenosi agencija Rojters.

Ogromna područja okruga već su godinama bila pod kontrolom talibana prije nego što su sada zauzeli centar.

U međuvremenu, policijski glasnogovornik Jawid Basharat rekao je da su se snage sigurnosti "taktički" povukle iz okruga, ali su u toku napori za "njegovo ponovno zauzimanje".

Talibani su rekli da su nakon zauzimanja okruga militanti oduzeli veliki broj municije i opreme od vojske, prenosi agencija DPA.

Incident je uslijedio dan nakon što su militanti napali vojnu bazu u drugom okrugu iste pokrajine, Baghlan-e Markazi, ubivši najmanje devet vojnika.

Baghlan je niz godina jedna od najnestabilnijih pokrajina na sjeveru zemlje, gdje su talibani učvrstili prisustvo tokom posljednjih godina.

U proteklih nekoliko dana, talibani su pojačali napade na prijestolnice pokrajina, okružne centre i veće sigurnosne baze nakon povlačenja međunarodnih snaga u Afganistanu koje je počelo 1. maja.

Od tada su lokalni zvaničnici izvještavali o teškim sukobima između afganistanskih snaga i militanata u glavnim gradovima provincija Helmand, Ghazni i Zabul.

XS
SM
MD
LG