Dostupni linkovi

Zbog nemara vlasti, BiH ostala bez Olimpijskog festivala mladih


Dva Sarajeva ostala bez Olimpijskih igara mladih
molimo pričekajte

No media source currently available

0:00 0:08:01 0:00

Sarajevo i Istočno Sarajevo, zbog nemara vlasti, ostali bez EYOF-a

Bosna i Hercegovina, odnosno gradovi Sarajevo i Istočno Sarajevo za nepune dvije godine trebali su biti domaćini Zimskog olimpijskog festivala za mlade (EYOF).

Dvadesetčetiri mjeseca prije povratka olimpijskog duha u ovu zemlju, u četvrtak je i zvanično saopšteno kako od toga neće biti ništa, jer za to nema novca. O tome ko je kriv za to, te šta će to značiti za obnavljanje olimpijskog duha u nekada jedinstvenom gradu, govori Samir Avdić, direktor EYOF-a 2017.

RSE: Gospodine Avdić, prije nešto više od mjesec dana u našem Liberty magazinu ste najavili kako postoji mogućnost da EYOF 2017. ne bude održan u Sarajevu i Istočnom Sarajevu. Kako na sve gledate danas, nakon što je jučer Predsjedništvo BiH i zvanično potvrdilo da će od Turske tražiti da preuzme Olimpijske igre mladih?

Avdić: Moramo biti vrlo jasni kada kažemo da Evropski olimpijski komitet nije oduzeo, da tako kažem, organizaciju Evropskog omladinskog olimpijskog festivala (EYOF) Sarajevu i Istočnom Sarajevu, nego je, jednostavno, zbog svega što mi i na dnevno-političkoj osnovi živimo u jednom društveno-političkom ambijentu koji je neizbježan za Bosnu i Hercegovinu, to je bila njihova odluka, odnosno da se na jedan normalan, ljudski i diplomatski način uputi ponovo mogućnost da Bosna i Hercegovina, odnosno Sarajevo i Istočno Sarajevo budu organizatori, s tim da se ostavi vremena. To je pismo bilo upućeno prema Predsjedništvu.

RSE: Ali i tad ste rekli da je podrška bila samo deklarativna. Znači li to da finansija uopšte nije bilo svo ovo vrijeme?

Avdić: Nakon sastanka, kojem su prisustvovali, uz dva gradonačelnika i predstavnika Olimpijskog komiteta, i dva izaslanika – treći, gospodin Kocijančić, nije mogao doći, ali bili su Vlade Divac i Zlatko Mateša, koji su članovi Izvršnog komiteta Evropskog olimpijskog komiteta, da objasne ljudima u Predsjedništvu BiH važnost, benefite i sve ono što je EYOF, da s vrha države i sve ostale nivoe vlasti obavijeste koliko je bitno i da se od toga ne treba ni po kom osnovu odustajati. Naravno, koliko ja imam informaciju, ni tada nije bila u pisanoj formi podrška, međutim, tročlano predsjedništvo je tad reklo da u potpunosti podržava projekat.

RSE: Može li se onda u tom kontekstu govoriti da je sve bilo namjerno, da se ne održi EYOF 2017.?

Avdić: Ja iskreno ne bih bio do te mjere maliciozan, bilo bi ružno da prejudiciram i da to kažem. Mislim da nema nikakve namjere, s obzirom na to da je ovo jedan državni projekat i mislim da je, ponavljam, vrlo važan za Bosnu i Hercegovinu.

RSE: Ipak, ovo je jedan od primjera odnosa države prema sportu.

Avdić: Ovdje imamo klince i klinceze od 14 i 18 godina, sportaše koji prave predkorak za učešće na olimpijadama i velikim takmičenjima. Zamislite vrijednost da sutra pet, šest nekakvih olimpijskih pobjednika, nekakvih budućih prvaka u svjetskom kupu, upravo u Sarajevu napravi prve korake. Turizam, volonteri, društveno odgovorni rad mladih ljudi, infrastruktura. Ako mi imamo vrijednosti na našim olimpijskim planinama, na sportskim objektima u kojima trebaju da se održe takmičenja i treninzi, koje možete tako dobro iskoristiti, jer je EYOF jedna prava platforma s koje poslije mogu da se sjajna međunarodna takmičenja organiziraju.

RSE: U prvi plan svo vrijeme je stavljeno vraćanje olimpijskog duha nekadašnjem jednom, a sada u dva grada, Sarajevu i Istočnom Sarajevu. Evo, dok ste direktor EYOF-a, jeste li Vi osjetili ponovo vraćanje tog olimpijskog duha?

Avdić: Nama zaista toga ne fali. Nama jedino fali discipline, fali nam želje da stvari postavimo na svoje mjesto. Ubijeđen sam da bilo kakva organizacija bilo kakvog događaja ne može da ne uspije. Ja jednostavno smatram da mi imamo kapacitete, da možemo Evropski omladinski olimpijski festival organizirati, uz sve neke i probleme i nedaće. Bitna je samo jedna iskrena želja da pokažemo svijetu, kao što smo milion puta do sad pokazali, da mi to možemo. A ne trebamo se mi više nikome pokazivati, trebamo se pokazivati sami sebi, da smo dostojni imena i prezimena kojeg nosimo, a to su Bosanci i Hercegovici.

XS
SM
MD
LG