Dostupni linkovi

Autoritarizam Erdoana i Putina inspiracija balkanskim vođama


Predsjednik Srbije Aleksandar Vučić (L), predsjednik Turske Redžep Tajip Erdoan (C) i član Predsjedništva BiH Bakir Izetbegović, Istanbul, 29. jan 2018.
Predsjednik Srbije Aleksandar Vučić (L), predsjednik Turske Redžep Tajip Erdoan (C) i član Predsjedništva BiH Bakir Izetbegović, Istanbul, 29. jan 2018.

Jasmin Mujanović, politički analitičar instituta Istok-Zapad za Balkan i konsultant za politiku fondacije Friedrich Ebert, za ‘Zašto?’ objašnjava da li bi izborna pobjeda i preuzimanje skoro apsolutne vlasti turskog predsjednika Redžapa Tajipa Erdoana mogli nagnati balkanske političke vođe da i sami pokušaju učvrstiti svoje pozicije.

  • Put

Ima tu puno inspiracije.

To je jedan od najgorih scenarija koji se nama sve više i više čini kao da je veoma moguć.

U Briselu i Vašingtonu se još uvijek zvanično razgovara i priča o tom euroatlantskom putu čitavog regiona.

  • Elite

Međutim, mi vidimo praktično svakog mjeseca i sigurno svake godine da ta perspektiva postaje sve više i više sumnjiva, dok se u isto vrijeme totalno mijenja generalna politička dinamika, ne samo u Evropi i širem regionu Balkana i jugoistočne Evrope.

To je svakako velika inspiracija za politička elite u Bosni i Hercegovini, u Srbiji, u Makedoniji, u čitavom regionu.

Svi gledaju u te lidere poput (ruskog predsjednika) Vladimira Putina i Erdoana.

  • Modeli

Neki bi možda rađe da budu više kao (ruski predsjednik) Vladimir Putin, zbog nekih “kulturoloških” tendencija i “pravoslavlja”, a ovi bi da su sa Erdoanom zbog “islama”.

U biti radi se o jednom generalnom autoritarnom pokretu, autoritarnim tendencijama koje se razvijaju, rastu, i u široj jugoistočnoj Evropi, pa i u ovom samom regionu.

Ja se strašno bojim toga, jer vidim sve više da (bošnjački član predsjedništva BiH) Bakir Izetbegović i (predsjednik Srbije) Aleksandar Vučić -- čak i zvanični Zagreb, što se tiče njihovih odnosa sa (mađarskim premijerom) Viktorom Orbanom i sa širom tzv. Višegradskom grupom (Češka, Slovačka, Poljska i Mađarska) -- teže prema tim iliberalnim autoritarnim modelima.

  • Konsekvence

Ono što se nekada slavilo, taj evropski put, demokratija, ta zapadna demokratija, ta liberalna demokratija, svi su zaboravili na to, ne samo u ovom regionu već, nažalost, vidimo i šta se dešava u Americi i šta se dešava u Velikoj Britaniji.

Ovo je generalna kriza demokratije u svijetu, međutim to ima posebne posljedice na naš region, koji je već imao strašno slabe demokratske institucije, državne institucije i pravne institucije.

Konsekvence te globalne i regionalne transformacije će biti izuzetno negativne, posebno za ovaj region.

Facebook Forum

XS
SM
MD
LG