Dostupni linkovi

Parče autoputa ”ukočilo” Fiat


Autoput kod Kragujevca, ilustrativna fotografija
Autoput kod Kragujevca, ilustrativna fotografija

Dok u Fiatovoj fabrici automobila u Kragujevcu traje izjašnjavanje zaposlenih za dobrovoljni odlazak iz firme, na drugoj strani grada, još uvek nisu nastavljeni radovi na izgradnji autoputa koji ovaj grad treba da poveže sa Koridorom 10.

Izgradnja tog putnog pravca dugog 30 kilometara, koji treba da obezbedi brži i efikasniji transport delova za kompaniju Fiat Krajsler automobili i izvoz gotovih vozila iz nje, izgleda kao "zidanje Skadra na Bojani" jer traje više od 10 godina.

Prašina koja se odavno slegla na neizgrađenoj deonici autoputa Kragujevac - Koridor 10, koji je, prema ugovoru sa Fiatom, trebao da bude završen još 2012. godine, ponovo se uskovitlala nakon izjave premijera Vučića da će put biti gotov tek 2018. godine.

Ekonomista Stojan Stamenković kaže da je gašenje treće smene i smanjenje broja radnika u kompaniji Fiat - Krajsler automobili u Kragujevcu povezano sa kašnjenjem izgradnje infrastrukturnih objekata predviđenih ugovorom i da mu nije jasno zbog čega putari zaobilaze Kragujevac.

”Sada je najavljeno da će taj autoput do Kragujevca biti završen do kraja 2018. godine. Ja ne znam zašto je sada prioritet autoput za Prištinu, a zašto je Kragujevac saobraćajno izolovao kada smo mi imali obavezu, to nije ova vlada, nego ona prošla se obavezala kada je sklopila ugovor sa Fiatom, da će autoputem Kragujevac biti povezan sa Koridorom 10. Takođe je predviđeno da će se modernizovati pruga Lapovo - Kragujevac - Kraljevo, uključujući i obilaznicu oko Kragujevca”, kaže Stamenković.

Više od polovine autoputa Kragujevac - Koridor 10, koji vodi dolinom reke Lepenice je već završeno, a još nekoliko kilometara deonice koja je takođe završena, već dve godine čeka na puštanje u promet, iako se na tim delovima često stvaraju duge kolone vozila.

Za saobraćajnog inženjera Slavoljuba Bratuljevića velika nepoznanica je zašto se već izgrađene dionice ne puštaju u saobraćaj i tako bar delimično otklone uska grla na ovom putu.

”Osnovni princip pilikom izgradnje puteva je da se napravljene deonice što pre uključe u saobraćaj i tako smanjivati opterećenost na tim delovima puta”, kaže Bratuljević.

Slična situacija je i sa izgradnjom ostalih infrastrukturnih objekata predviđenih ugovorom sa Fiatom. Na Južnoj obilaznici svi radovi su davno obustavljeni, a planirana modernizacija pruge Kragujevac - Lapovo nije ni počela.

Facebook Forum

XS
SM
MD
LG