Dostupni linkovi

Lindov o autocestama u BiH: Neznanje i novac koga nema


Profesor Fakulteta za saobraćaj i komunikacije Univerziteta u Sarajevu Osman Lindov za 'Zašto' kaže kako se autoceste ne grade onako kako ih grade vlasti u BiH.

  • Uprava, dokumentacija, tenderi..

Gradnja autoputeva nije blokirana, već je veoma usporena, vrlo se malo radi i to na dva pravca: Svilaj - Odžak i obilaznica oko Zenice.

Razlog je jednostavan - nesnalaženje nove uprave Autocesta Federacije BiH, odnosno neformiranje stalne uprave već godinu i pol.

Još nije završen izbor menadžmenta, tri generalna direktora su se promijenila u godinu i po dana i svi su bili vršioci dužnisti.

Ne grade se na ovakav način autoceste. Pored ovoga, imamo problem i nespremnost finalne dokumentacije za izgradnju, padanje tendera, istrage Evropske banke za obnovu i razvoj (EBRD) i drugo.

  • Obećani novac

Nemaju novac, imaju obećani novac ako se ispune uslovi, prije svega kompletnost dokumentacije i adekvatno raspisivanje tendera i adekvatan izbor po procedurama finansijera.

I sve nam se ovo dešava u 2016. i 2017, kao da smo tek na početku. Samo je dio priče vezan za akcize na gorivo, to je ono što vežemo isuviše, iako nije to jedini finansijski prolem.

  • Niko nije pitao struku

Trasa koja bi trebala povezati Sarajevo i Beograd nije ispolitizirana nego je veliko neznanje od sviju koji su do sada davali izjave i obećanja.

Nažalost, do sada stručna javnost nije niti pitana i sasvim se ishitreno i nepromišljeno i nestručno daju izjave oko trase.

Svaki ozbiljan stručnjak za saobraćaj ne bi mogao ovako iz rukava dati koja je najbolja trasa, to mogu i rade nestručni ljudi i neznalice koji možda žele promociju.

Ono što bi bilo pametno, mudro i stručno - da se nakon dogovora uspostave bolje konekcije, što je svakako potrebno ne samo između Srbije i BiH, da se formiraju stručna tijela od ministarstava za saobraćaj obje zemlje, zajedno sa stručnjacima za prostorno planiranje i da se naruči i izradi studija ekonomske opravdanosti trase, koja bi dala varijante rješenja i izvršila optimizaciju trasa i koja bi uvažila sve relevantne aspekte planiranja, saobraćaja, privrede, stanovništva i drugih faktora i tek nakon toga izaći u javnost sa adekvatnom i prihvatljivom trasom.

Ovo do sada je bilo sve drugo, a ne ovo što sam naveo. Nažalost, neozibljno u obje zemlje.

Facebook Forum

XS
SM
MD
LG