Dostupni linkovi

Izgoreli autobus u Bugarskoj prelazio granicu sa licencom drugog vozila


Ekipe na uviđaju nakon saobraćajne nesreće u kojoj je stradalo 45 ljudi. Nesreća se dogodila 23. novembra u ranim jutarnjim časovima blizu Sofije.
Ekipe na uviđaju nakon saobraćajne nesreće u kojoj je stradalo 45 ljudi. Nesreća se dogodila 23. novembra u ranim jutarnjim časovima blizu Sofije.

Vlasti Severne Makedonije saopštile su 26. novembra da je autobus kompanije "Besa trans", u kojem je u Bugarskoj poginulo 45 osoba, za prelazak granice nezakonito koristio licencu koju je posedovao drugi autobus iste firme.

Makedonski ministar unutrašnjih poslova Oliver Spasovski izjavio je da je autobus 135 puta nelegalno izašao iz zemlje prema evidenciji granične policije - 22 puta u prošloj, a 113 puta u ovoj godini.

Autobus, koji je u 23. novembra rano ujutru izgoreo na autoputu blizu Sofije, nije ni bio prijavljen u bazu podataka Ministarstva za transport i veze Severne Makedonije i zbog toga nije posedovao izvod iz licence za prevoz putnika, rekao je resorni ministar Blagoj Bočvarski.

"Izvod licence koji se pojavljuje u elektronskom sistemu Carinske uprave, koji je korstio izgoreli autobus pri izlasku iz zemlje, jeste izvod licence za drugo vozilo, sa drugim registarskim tablicama istog prevoznika", rekao je Bočvarski novinarima.

On je kazao da je skopskoj firmi "Besa trans" zbog zloupotreba oduzeta licenca za prevoz putnika u međunarodnom saobraćaju, kao i licenca za prevoz putnika u unutrašnjem saobraćaju, koja je istekla u oktobru.

Deseci poginulih u zapaljenom makedonskom autobusu
molimo pričekajte

No media source currently available

0:00 0:01:13 0:00

Ministar policije Spasovski kazao je da je taj autobus prvi put registrovan u Skoplju 15. oktobra 2020. godine, da je proizveden 2007. i da je bio ispravan na poslednjem tehničkom pregledu, početkom oktobra.

Spasovski je rekao da su makedonski policajci na mestu nesreće u Bugarskoj saznali da je autobus, na povratku iz Turske u Severnu Makedoniju, prvo udario u bankinu i elastičnu ogradu koja odvaja odmorište od autoputa, da je vozač izgubio kontrolu nad vozilom i da se pri udaru zapalio spoljni deo vozila.

"Autobus je zatim udario u središnju ogradu autuputa (na levoj strani kolovozne trake), i tada se autobus potpuno zapalio. U vozilu su bila 52 putnika, u požaru je stradalo 45, a sedam je uspelo da se spasi i oni su u bolnici Pirogov u Sofiji", kazao je Spasovski.

Ministar spoljnih poslova Severne Makedonije Bujar Osmani rekao je da je sedam povređenih u stabilnom zdravstvenom stanju i dodao da će prvo dvoje biti otpušteno iz bolnice sutra, po dvoje 28. i 30. novembra, a poslednja osoba 1. decembra.

"Srpski državljanin će biti prevezen u Srbiju, a naši državljani u Skoplje, u organizaciji Ministrstva zdravlja", naveo je Osmani.

On je najavio da će Vlada Severne Makedonije platiti prevoz i sahranu 45 poginulih putnika.

"Transport posmrtnih ostataka može da se očekuje naredne sedmice, u utorak ili sredu, čim bude završena identifikacija", rekao je Osmani.

Sa porodicama stradalih u autobusu: Studeničani zavijeni u crno
molimo pričekajte

No media source currently available

0:00 0:02:12 0:00

XS
SM
MD
LG