Najsmrtonosnije autobuske nesreće na Zapadnom Balkanu

Desetine osoba stradale su širom Zapadnog Balkana u nesrećama u kojima su učestvovali putnički autobusi. Posljednja se dogodila u noći 22. novembra i do sada je najsmrtonosnija. Odnijela je 46 života. Ovo je pregled sličnih tragedija na Zapadnom Balkanu u posljednjih 20 godina.

25 juli 2002

Deset mrtvih u nesreći na granici između Kosova i Crne Gore

Deset osoba je poginulo, uključujući dvoje djece, dok je 31 osoba povrijeđena u autobuskoj nesreći na granici između Kosova i Crne Gore. Autobus sa 40 putnika je saobraćao na realciji Ulcinj – Kosovo, kada je sletio s puta i prevrnuo se niz liticu. Ova nesreća se dogodila u 05:00 sati ujutru.

22 februar 2010

Šest osoba s Kosova poginulo u nesreći u Austriji

Šest osoba sa Kosova je poginulo u saobraćajnoj nesreći kod Beča 22. februara 2010. godine, u autobusu koji je iz Prištine vozio putnike u Njemačku. Nesreća se dogodila kada se autobus sudario sa dva kamiona na autoputu u blizini Beča. U ovoj nesreći je povrijeđeno više od 30 osoba, a neki su zadobili i teže povrede. Poginula su i dva vozača autobusa.

23 juni 2013

Crna Gora: Stradalo 18 državljana Rumunije

U teškoj saobraćajnoj nesreći na magistralnom putu Podgorica-Kolašin 18 osoba je poginulo, a 29 je povrijeđeno. Nesreća se dogodila kada je autobus rumunskih registarskih oznaka sletio u kanjon Morače. Kao uzrok kasnije je navedeno prekoračenje brzine. Rumunski autobus kretao se dvostruko brže od dozvoljene brzine na toj dionici magistrale.

14 oktobar 2014

Petnaest kosovskih maturanata poginulo u Albaniji

U saobraćajnoj nesreći u mjestu Fushe Arrez, u Albaniji poginulo je 15 maturanata koji su se autobusom vraćali sa ekskurzije na Kosovo. U autobusu je bilo 49 maturanata kada se prevrnuo i pao niz provaliju. U nesreći je povrijeđeno još 34 maturanata, od kojih su neki zadobli i teže tjelesne povrede.

Petnaest maturanata je sahranjeno u Mališevu, na oko 40 kilometara od Prištine, dok je na mjestu neseće u Albaniji postavljena i spomen ploča.

14 maj 2017

Nesreća u Mađarskoj: Poginuo vozač autobusa iz Srbije

U udesu srpskog autobusa u Mađarskoj poginuo je vozač, a 16 putnika je povrijeđeno.

Autobus firme "Eurolines" vozio je na liniji od Rekovca do Austrije, a u trenutku nesreće u njemu je bilo 25 putnika.

31 decembar 2018

Osam osoba poginulo u sudaru voza i putničkog autobusa kod Niša

Osam osoba je poginulo a više od 30 povrijeđeno u sudaru voza i putničkog autobusa kod Niša. Sudar se dogodio oko 7.30 na tada neobilježenom pružnom prelazu u Donjem Međurovu.

alt text

U martu 2020. je Osnovni sud u Nišu osudio vozača "Niš ekspresa" Milana Zdravkovića na osam godina zatvora i pet godina zabrane upravljanja vozilima D kategorije. Sudija Bojan Pavić objasnio je da je krivica vozača nesporna jer autobus koji je vozio nije zaustavio ispred pružnog prelaza i nije se uvjerio da može bezbjedno da prođe preko prelaza.

13 februar 2019

U tragediji na Laskarci poginulo 15 osoba

Autobus kompanije “Durmo turs”, koji je saobraćao na relaciji Skoplje- Gostivar sletio je sa puta, pri čemu je poginulo 15 osoba.

Tužilaštvo Sjeverne Makedonije je saopštilo da su uzrok nesreće neispravnost kočnica i brzina kojom se kretao autobus.

2 juni 2019

Poginuo vozač autobusa iz BiH

Vozač autobusa je poginuo u saobraćajnoj nesreći koja dogodila na hrvatskoj autocesti A3, između čvorova Okučani i Novska. U nesreći su učestvovali autobus iz BiH i kamion makedonskih registarskih oznaka.

25 juli 2021

Deset poginulih u nesreći kosovskog autobusa u Hrvatskoj

U saobraćajnoj nesreći poginulo je 10 osoba sa Kosova, a preko 40 je povrijeđeno kada je autobus, koji je saobraćao na redovnoj liniji Frankfurt-Priština, sletio sa auto puta u Hrvatskoj. U autobusu je bilo ukupno 67 putnika, uključujući i djecu.

22 Novembar 2021

46 poginulih u nesreći makedonskog autobusa u Bugarskoj

U autobuskoj nesreći na autoputu u blizini bugarskog grada Pernik poginulo je 46 putnika i vozač autobusa kompanije “Besa trans”.

Autobus iz Sjeverne Makedonije koji je saobraćao za Skoplje se zapalio i prevrnuo, saopštilo je bugarsko Ministarstvo unutrašnjih poslova i dodalo da je to jedan od razloga zašto ljudi nisu mogli biti spašeni. Među poginulima je i 12 djece. Autobus se vraćao u Skoplje sa ekskurzije u Istanbulu.

alt text