Dostupni linkovi

Australski milijarder planira graditi Titanic II


Titanic
Titanic
Izvor: BBC

Clive Palmer, jedan od najbogatijih Australijanaca, je zadužio kinesku državnu kompaniju da izgradi novu verziju Titanica za 21. stoljeće.

Ovaj milijarder je rekao australskim medijima da će gradnja početi krajem naredne godine. Brod će biti spreman za plovidbu 2016. godine.

Dodao je da planira gradnju broda što sličnijeg originalnom Titanicu po dizajnu i specifikacijama, ali sa modernom tehnologijom.

Gospodin Palmer je rekao australskim medijima da je potpisao memorandum o razumijevanju sa CSC Jinling Shipyard, kompanijom koja će graditi brod.

„Biće luksuzan koliko i originalni Titanic, ali će naravno imati i vrhunsku tehnologiju 21. stoljeća, kao i najnovije sisteme za navigaciju i sigurnosne sisteme,“ rekao je u izjavi.

Vijest je objavljena samo nekoliko sedmica nakon obilježavanja stote godišnjice potonuća najpoznatijeg broda u povijesti.

Najveći luksuzni brod svog vremena je udario u santu leda na svom prvom putovanju iz Southamptona za New York. Potonuo je 15. aprila 1912. godine, a u nesreći je poginulo više od 1.500 ljudi.

„Naravno da će potonuti napravite li rupu u njemu,“ rekao je Palmer odgovarajući na pitanje novinara da li će replika Titanica potonuti.

Novi brod bi trebalo da isplovi iz Londona za New York krajem 2016. godine, ako sve bude išlo prema planovima.

„Biće dizajniran tako da neće potonuti,“ dodao je. „Ali naravno, ako ste praznovjerni, nikada ne znate šta će se desiti.“

Troškovi gradnje novog broda nisu poznati, rekao je Palmerov glasnogovornik za medije.
Rudarski magnat iz Queenslanda, koji ima dobre poslovne odnose sa Kinom, je odlučio proširiti svoj posao i na turizam. Posjeduje luksuzno odmaralište na Sunshine Coastu i planira izgraditi flotu luksuznih brodova.

Njegov plan za izgradnju replike Titanica je objavljen na isti dan kada je Palmer otkrio da namjerava učestvovati u narednim federalnim izborima u Queenslandu.

Rekao je novinarima da je zainteresovan za zastupanje Liberalne nacionalne stranke Queenslanda (LNP), dijela konzervativne opozicije na federalnom nivou; namjerava se kandidovati za poziciju zastupnika Lilley okruga, koju trenutno obnaša zamjenik premijera i šef trezora Wayne Swan.
XS
SM
MD
LG