Dostupni linkovi

Australija zabranila izvoz aluminijuma i boksita u Rusiju


Australijski premijer Scott Morrison rekao je da njegova vlada sa saveznicima vrši maksimalni pritisak na režim ruskog predsednika Vladimira Putina.

Australija je 20. marta uvela nove ekonomske sankcije Rusiji kao odgovor na invaziju na Ukrajinu zabranivši izvoz aluminijuma i boksita, a obećala je dodatno oružje i humanitarnu pomoć Ukrajini.

Zabrana ovog izvoza, koja odmah stupa na snagu, ima za cilj da naškodi proizvodnji aluminijuma u Rusiji čije potrebe zavise 20 odsto od sirovina iz Australije.

Ovo je objavljeno nekoliko dana posle odluke Kanbere da uvede sankcije ruskom oligarhu Olegu Deripaski, osnivaču aluminijumskog giganta Rusal koji ima udeo u australijskoj kompaniji Kvinsland Alumina Limited (Queensland Alumina Limited).

Ta kompanija koja je u vlasništvu Rusala i englesko-australijskog rudarskog giganta Rio Tinto, obećala je da će prekinuti sve komercijalne veze sa Rusijom.

Portparol Rio Tinta rekao je da je kompanija primila k znanju objavu australijske vlade o embargu na izvoz i da je proces ukidanja svih komercijalnih veza sa Rusijom u toku.

Australijski premijer Skot Morison (Scott Morrison) rekao je da njegova vlada radi u saradnji sa svojim saveznicima da izvrši maksimalni pritisak na režim ruskog predsednika Vladimira Putina da bi se povukao iz Ukrajine.

Morison je rekao da je Kanbera uvela 476 sankcija protiv ruskih pojedinaca i institucija od početka invazije na Ukrajinu.

On je dodao i da će Australija pokloniti 70.000 tona uglja Ukrajini, kao odgovor na zahtev Kijeva. Time bi, po njegovim rečima, moglo da se greje do milion domaćinstava.

Australija daje Ukrajini 30 miliona australijskih dolara u vidu humanitarne pomoći i 21 milion dolara dodatne pomoći koja se odnosi pre svega na isporuku municije i pancira.

Vlada je poslednjih nedelja odobrila gotovo 5.000 viza ukrajinskim izbeglicama, rekao je Morison.

Oni mogu da dobiju trogodišnju humanitarnu vizu koja im omogućuje da rade, studiraju i imaju pristup zdravstvenom sistemu zemlje.

XS
SM
MD
LG