Dostupni linkovi

Australski mediji kažnjeni zbog izvještavanja o kardinalu Pellu


Džordž Pel (u sredini), fotoarhiv
Džordž Pel (u sredini), fotoarhiv

Sud je kaznio 12 australijskih medija sa ukupno 1,1 milion australijskih dolara /840.000 američkih dolara/ zbog načina na koji su izvještavali o sada poništenoj presudi za seksualno zlostavljanje kardinalu Džordžu Pelu (George Pell).

Mediji su priznali da su prekršili pravno naređenje iz 2018. godine, kada im je bilo zabranjeno da u to vrijeme izvještavaju o presudi.

Sudija je odbacio njihove argumente da je medijsko izvještavanje, u kojem Pelovo ime nije pomenuto, bilo u interesu javnosti, prenio je BBC.

Među kažnjenima su neke od najvećih medijskih grupa u Australiji.

Među njima je "Njuz korporacija" Ruperta Mardoka, koja je dobila kaznu od 430.000 australijskih dolara zbog izvještavanja na svom veb sajtu. Kažnjen je i "Dejli telegraf", kao i još neki dnevni listovi.

Zabrana izvještavanja u formi pravnog naređenja usvojena je na početku suđenja Pelu 2018. godine. Ova mjera uvedena je da bi se spriječila mogućnost prejudiciranja povodom drugog suđenja Pelu, na osnovu odvojenih optužbi.

Prema tom naređenju, novinarima je bilo zabranjeno da prenose bilo kakve detalje o slučaju seksualnog zlostavljanja, uključujući presudu da je kriv, koju je porota donijela u decembru 2018. godine. Kardinal je prethodno bio jedan od najviših zvaničnika Vatikana i blizak savjetnik pape.

Visoki sud Australije kasnije je usvojio Pelovu žalbu i poništio presudu da je kriv.

XS
SM
MD
LG