Dostupni linkovi

Kardinal Pell koji je bio optužen za zlostavljanje djece pušten iz zatvora


Kardinal George Pell
Kardinal George Pell

Kardinal George Pell pušten je iz zatvora nakon što je Visoki sud u Australiji jednoglasno poništio ranije donesenu osuđujuću presudu u kojoj se tereti za zlostavljanje djece i nepristojno ponašanje s djetetom, javlja AP.

Nakon što je muškarac u 30-im godinama prišao policiji tvrdeći da ga je Pell sredinom 1990-ih zlostavljao kao dijete počela je petogodišnja borba glavne sutkinje Susan Kiefel. U to vrijeme, kada je Pell osumnjičen i kada mu je suđeno, bio je najviši katolički dužnosnik koji je ikad javno optuživan za kaznena djela seksualnog zlostavljanja djece.

Pell je optužbe oštro negirao i odbacio u policijskom izvještaju, ali je ipak 2018. godine bio osuđen. Ovu jednoglasnu presudu iz 2018. godine potvrdio je i Žalbeni sud savezne države Victorije, a Visoki sud danas je ipak naredio da se donesu oslobađajuće presude, to je i obrazložio riječima da bi "trebali imati sumnju i u krivicu podnositelja zahtjeva za svako krivično djelo za koje je Pell osuđen".

Pell je već pušten iz zatvora Barwon u kojem je služio kaznu, a kardinalovo ime bit će uklonjeno i iz australskog registra prestupnika u seksualnom nasilju nad djecom.

Po izlasku iz zatvora Pell je prokomentarisao da nije kriv, ali da ne želi da ova oslobađajuća presuda pojača bol i ogorčenost mnogih koji se tako osjećaju.

XS
SM
MD
LG