Dostupni linkovi

Premijer Australije raspisao izbore za 21. maj


Scott Morrison

Australijski premijer Scott Morrison raspisao je savezne izbore za 21. maj.

Vladajuća Morrisonova koalicija ima 76 mjesta u Predstavničkom domu - minimum potreban da zadrži vlast.

Ankete pokazuju da će doći do promjene vlade, a opoziciona Laburistička stranka, koju predvodi Anthony Albanes, trebala bi preuzeti dužnost, piše BBC.

Međutim, Morrison je na posljednjim izborima pobijedio uprkos tome što je većina anketa predviđala drugačiji ishod.

Morrison je najavio datum održavanja izbora nakon razgovora sa generalnim guvernerom u glavnom gradu Canberri.

"To je izbor između snažne i neizvjesne budućnosti. To je izbor između vlade koju poznajete i laburističke opozicije koju ne znate", rekao je premijer u nedjelju.

Albanese je dan ranije uzvratio: "Otišli su prekasno. Imali su tri godine da vam kažu šta će učiniti".

Scott Morrison je prvi lider koji služi puni mandat nakon Johna Howarda, pobjednik četiriju izbora, prije nego što je izgubio od laburiste Kevina Rudda 2007. godine.

Od tada, ono što posmatrači nazivaju "kulturom državnog udara" australijske politike, desio se niz kratkotrajnih premijera.

Morrisonova koalicija predvođena liberalima brani većinu. Iako je pobijedio na sedam od posljednjih devet saveznih izbora, možda će biti teško da to ponovi, ocjenjuju politički analitičari, navodi BBC.

Premijer se posljednjih sedmica suočava sa optužbama da je nasilnik i da pokušava narušiti karijeru političkom protivniku, navodeći da Albanese, zbog svog libanskog porijekla, nije podoban za premijersku funkciju. Morrison je negirao optužbe.

Albanese je, pak, svoje rivale nazvao "favoritima", ističući da su laburisti od Drugog svjetskog rata samo tri puta osvojili vladu od opozicije.

XS
SM
MD
LG