Dostupni linkovi

Ministar odbrane SAD tvrdi da Ukrajina postiže uspjeh u Hersonu i Harkivu


Američki ministar obrane Lloyd Austin tokom boravka u Njemačkoj, 8. septembra 2022
Američki ministar obrane Lloyd Austin tokom boravka u Njemačkoj, 8. septembra 2022

Američki ministar obrane Lloyd Austin izjavio je u petak, 9. septembra, da ukrajinske snage postižu uspjeh na ratištu u dvije protuofanzive i da će Sjedinjene Američke Države (SAD) podržavati Kijev u borbi protiv ruskih trupa "sve dok to bude potrebno".

Austinove komentare potvrđuje i sve više dokaza da su ukrajinske trupe napredovale u južnoj regiji Herson i u okruzima istočno i jugoistočno od Harkiva, drugog po veličini grada u Ukrajini.

"Vidimo uspjeh u Hersonu, kao i određeni uspjeh u Harkivu i to je vrlo ohrabrujuće", rekao je Austin novinarima tokom posjete Pragu, piše redakcija Radija Slobodna Evropa na engleskom jeziku.

U svom noćnom videoobraćanju 8. septembra, predsjednik Ukrajine Volodimir Zelenski ustvrdio je da su ukrajinske trupe "oslobodile desetke naselja" i vratile više od 1.000 kilometara četvronih teritorije od ruskih snaga u protekloj sedmici.

Ruski dužnosnici nisu se oglašavali ni o frontu, ni o ukrajinskim uspjesima, iako su proruski vojni blogeri danima dokumentirali navodne velike pomake u borbenim linijama.

Upravitelj za okupirana područja Harkiva kojeg je imenovala Rusija, rekao je 9. septembra za rusku televiziju da su ukrajinski dužnosnici ostvarili "značajnu pobjedu" u istočnoj regiji.

"Situacija je sada prilično ozbiljna. Sama činjenica da je došlo do probijanja naše odbrane već je značajna pobjeda za ukrajinske oružane snage", rekao je Vitaliy Hanchev.

Američki dužnosnici su 8. septembra najavili još jedan paket naoružanja Ukrajini vrijedan 675 miliona dolara. Uz to, obećano je dvije milijarde dolara za jačanje sigurnosti širom Evrope.

Time je ukupna količina vojnih zaliha poslanih u Kijev porasla na više od 15,2 milijarde dolara, od početka ruske invazije 24. februara.

XS
SM
MD
LG