Dostupni linkovi

Rusija proširuje svoj nuklearni arsenal, kaže ministar odbrane SAD


Ministar odbrane SAD Lloyd Austin, Brisel, 12.oktobar 2022. Foto: Stephanie Lecocq (EPA-EFE)
Ministar odbrane SAD Lloyd Austin, Brisel, 12.oktobar 2022. Foto: Stephanie Lecocq (EPA-EFE)

Rusija proširuje svoj nuklearni arsenal, izjavio je u petak američki ministar odbrane Lloyd Austin, u vrijeme kada je ruski predsjednik Vladimir Putin više puta sugerisao da bi mogao iskoristiti nuklearno oružje "za zaštitu Rusije".

"Rusija takođe modernizuje i proširuje svoj nuklearni arsenal", rekao je Austin na ceremoniji za novog komandanta Strateške komande Sjedinjenih Američkih Država, koja nadgleda nuklearni arsenal te zemlje.

"I dok Kremlj nastavlja svoj okrutni i ničim izazvani rat izbora protiv Ukrajine, cijeli svijet je vidio Putina kako se upušta u veoma neodgovorno zveckanje nuklearnim oružjem", dodao je Austin, prenosi Reuters.

Novinari RSE pod rafalima na prvoj liniji fronta u Ukrajini
molimo pričekajte

No media source currently available

0:00 0:05:15 0:00

Predsjednik Rusije Vladimir Putin je 7.decembra izjavio da će se Rusi "braniti svim sredstvima koja su na raspolaganju".

On je kazao da raste rizik od nuklearnog rata, ali da Rusija vidi svoj arsenal "kao sredstvo za odmazdu, a ne da prva napada".

"Imamo ta sredstva u naprednijoj i modernijoj formi od bilo koje druge nuklearne zemlje, ali nećemo trčati po svijetu mašući ovim oružjem kao britvom", rekao je Putin.

Od početka invazije Rusije na Ukrajinu 24.februara, ubijeno je na hiljade ljudi, milioni su raseljeni, brojni ukrajinksi gradovi su uništeni, kao i veliki dio infrastruktre te zemlje, a globalna ekonomija je uzdrmana.

XS
SM
MD
LG