Dostupni linkovi

Aung San Su Ći: Ovo je nova era za Mjanmar


Aung San Su Ći nakon što je NLD proglasila njen ulazak u parlament Mjanmara
Aung San Su Ći nakon što je NLD proglasila njen ulazak u parlament Mjanmara
„Nadam se da su nedjeljni izbori označili početak nove ere za Mjanmar“, izjavila je Aung San Su Ći, liderka Nacionalne lige za demokratiju, koja je na dopunskim izborima ovoga vikenda osvojila 45 mjesta u Parlamentu. Ima li mjesta optimizmu i da li će se i Mjanmar reformisati, pitanje je kojim se bave svjetski analitičari

Nobelovka Aung San Su Ći iscrpljena je napornom kampanjom, ali zadovoljna rezultatima

"Nadamo se da je ovo početak novog doba i da će narod igrati veću ulogu u svakodnevnoj politici. Takođe se nadamo da ćemo uspjeti u naporima za nacionalno ujedinjenje“, izjavila je.

Aung San Su Ći, koja je 16 godina provela u kućnom pritvoru, nakon što je njena partija 1990.osvojila izbore, ali bila spriječena i da preuzme vlast, ima pred sobom dug i težak put. Valja ujediniti sve resurse, očekujući i pomoć ostali političkih stranaka, da bi u parlamentu, u kojem još uvijek dominira vojska, prevladala demokratija.

Nedjeljni izbori u svijetu su doživljeni kao ključni test političkih reformi..

"Nastavićemo dosadašnju podršku promjenama u Mijanmaru. To je ono što EU želi“, najavio je vođa delegacije EU na mjanmarskim izborima David Lipman.

Američka državna sekretarka Hillary Clinton čestitala je Mjanmaru na održanim izborima i naglasila kako se SAD „zalažu za podršku svim reformskim naporima".

Američki parlamentarci, koji su imali spreman nacrt sankcija protiv Mjanmara, umjereni su optimisti. Senator Mitch McConnell upozorava kako ima „još mnogo toga što valja počistiti“.

Prije svega se misli na veliki broj političkih zatvorenika koji su još uvijek iza rešetaka. Ali se ne zaboravlja ni nasilje prema etničkim manjinama baš kao ni vojska koja dominira u strukturama vlasti.
XS
SM
MD
LG