Dostupni linkovi

Nobelovka Aung San Su Ći u parlamentu Mjanmara?


Aung San Su Ći
Aung San Su Ći
Priredila: Žarka Radoja

Liderka opozicije u Mjanmaru, nobelovka Aung San Su Ći, osvojila je mandat u parlamentu, nakon dopunskih izbora koji su se održali u nedelju u toj državi, javlja Reuters pozivajući se na rezultate Nacionalne lige za demokratiju.

Sopštenje o pobedi Su Ći istaknuto je na digitalnoj tabli na sedištu opozicione Nacionalne lige za demokratiju u glavnom gradu Mjanmara Jangonu, gde je više od 1.000 pristalica Su Ći počelo s bučnom proslavom nakon objavljivanja vesti, javile su agencije.

"Aung San Su Ći je pobedila. Kandidatkinja NLD je osvojila izbore", objavili su zvaničnici partije nazdravljajući sa stotinama pristalica.

“Moja cela familija je glasala za nju i siguran sam da su svi prijatelji i rođaci uradili isto”, kaže Nau On Ći, 59-godišnji farmer.

“Za sada, prema onom što smo proverili kod prijatelja, skoro svi koje smo pitali glasali su za Aung San Su Ći”, rekao je Ko Mint Aung, 27 –godišnji prodavač.

Ovo je prvi put da Su Ći preuzima javnu funkciju u društvu.

Pobeda znači prekretnicu za ovu zemlju jugoistočne Azije, gde je diktatura vojnih vlasti trajala pola veka i gde nove reformski nastrojene civilne vlasti teže da dobiju legitimitet i da im budu ukinute sankcije Zapada.

Demokratski izbor za parlament je i najveća nagrada u političkoj karijeri 66-godišnje dobitnice Nobelove nagrade za mir, koja je u poslednje dve decenije 16 godina provela u izolaciji i kućnom pritvoru u koji ju je stavila vojna hunta.

Ove rezultate mora i zvanično potvrditi izborna komisija, koja još nije počela objavljivanje preliminarnih rezultata i koja bi konačan rezultat mogla da saopšti tek za koji dan.

Tvrdnje o pobedi usledile su i pored optužbi NLD da je bilo "rasprostranjenih neregularnosti" tokom glasanja.

Predstavnik NLD Njan Vin je rekao da je do sredine dana partija uložila 50 žalbi Izbornoj komisiji. On je rekao da se većina prigovora odnosila na zamašćene glasačke listiće na kojima je teško bilo obeležiti kanditata. Bilo je i listića bez pečata Izborne komisije.

Ovo su treći izbori u poslednjih pola veka u Mjanmaru i ključni su test za vlast kako bi Zapadu dokazala da sprovodi reforme koje bi joj mogle doneti ukidanje sankcija.

SAD i Evropska unija su nagovestile da bi neke od sankcija koje su Mjanmaru uvedene u protekle dve decenije zbog kršenja ljudskih prava, mogle biti ukinute ukoliko izbori prođu bez većih problema.

Zastava opozicione NLD
Zastava opozicione NLD
Nacionalna liga za demokratiju se kandidovala za svih 45 poslaničkih mesta,od preko 600 koliko ima parlament, koja su predmet parcijalnih parlamentarnih izbora. Ova stranka nije učestvovala na izborima još od 1990. godine.

Evropski komesar za trgovinu Karel De Guht ukazao je da bi sankcije Evropske unije prema Mjanmaru mogle biti olakšane na sastanku šefova diplomatije EU u Briselu 23. aprila. Kako je Guht rekao agenciji Frans pres (AFP), ukidanje sankcija bi "čak moglo da se dogodi sa trenutnim efektom".

Aung San Su Ći rekla je u petak da parcijalni izbori, koji se ovog vikenda održavaju u Mjanmaru neće biti ni slobodni ni pošteni zbog brojnih neregularnosti, ali je istakla da će u njima učestvovati jer je to želja naroda.

“Državni zvaničnici umešani su u neke od neregularnosti koje prevazilaze ono što je prihvatljivo za demokratske izbore. Ipak mi smo rešeni da idemo dalje jer mislimo da je to ono što narod želi. Opozicioni kandidati moje stranke gađani su kamenjem, zastrašivani a njihovi posteri uništavani. Ali učestvujemo na izborima”, kazala je na konferenciji za novinare u njenoj kući u Jangunu.

Poslednji izbori u 2010. smatraju se nameštenima u korist Unije za solidarnost i razvitak (USDP) koju podržava vojska i koja ima najveći broj mesta u parlamentu. Stranka Aung San Su Ći, NLD, bojkotovala je te izbore.

Ako bi NLD ostvario i odličan rezultat na ovim izborima, neće moći ugroziti parlamentarnu većinu stranke na vlasti USDP-a, nastale iz bivše masovne vojne organizacije pomoću koje se stari režim održavao na vlasti.

Glavni ciljevi Aung San Su Ći su uvođenje vladavine prava, okončanje etničkih pobuna i izmena ustava iz 2008. koji osigurava snažan utjecaj vojske.

Očekuje se da će opoziciona liderka lako osvojiti mesto u parlamentu te da će, čak iako njena stranka dobije mali broj mesta, ona imati veliki uticaj.

Na izborima 1. aprila biraju se poslanici za 45 upražnjenih mesta u parlamentu Mjanmara od 664. Izbori se održavaju posle višemesečnih reformi koje je počela da sprovodi civilna vlast sastavljena od bivših vojnika.
XS
SM
MD
LG