Dostupni linkovi

Aung San Suu Kyi prvi put pred sudom 24. maja


Protesti u Mijanmaru za oslobađanje Aung San Suu Kyi
Protesti u Mijanmaru za oslobađanje Aung San Suu Kyi

Bivša mijanmarska čelnica Aung San Suu Kyi, optužena po nekoliko tačaka nakon vojnog puča, trebala bi se prvi put pojaviti pred sudom 24. maja, izjavio je u ponedjeljak njen advokat.

Javnost Suu Kyi nije vidjela od njenog hapšenja nakon puča 1. februar.

Od tada je u svojoj rezidenciji u prijestolnici Naypyidawu, a svoje advokate je vidjela samo tokom kratkih videokonferencija, pod strogim nadzorom snaga sigurnosti.

Videokonferencija je održana i u ponedjeljak, a tokom nje je njen advokat Khin Maung Zaw objavio da će se čelnica pojaviti pred sudom 24. maja, prenosi AFP.

Rekao je kako mu se 75-godišnja klijentica čini “dobrog zdravlja”, no dodao je da ju još uvijek nije imao priliku susresti uživo.

“Nismo sigurni da će nam policija omogućiti da privatno razgovaramo s njom prije saslušanja”, kazao je advokat.

Suu Kyi je optužena da nije poštivala restriktivne mjere uvedene zbog COVID-19, za ilegalan uvoz voki-tokija, poticanje nemira i kršenje zakona o državnim tajnama koji datira iz kolonijalnih vremena.

Optužena je i da je primila stotine hiljada dolara i zlato kao mito.

Ako bude osuđena, zabranit će joj se političko djelovanje te bi mogla dobiti dugu zatvorsku kaznu.Proteste za njenim oslobađanjem i povratkom demokratije u azijsku zemlju snage sigurnosti i dalje krvavo guše.

Od februara je u protestima ubijeno najmanje 780 civila, objavila je mijanmarsko Udruženje za pomoć političkim zatvorenicima AAPP.

Više od 11.000 akademika i drugog univerzitetskog osoblja koje se protivi vladajućoj vojnoj hunti u Mijanmaru suspendovano je nakon štrajka u znak protesta protiv vojne vladavine, saopćila je grupa nastavnika.

XS
SM
MD
LG