Dostupni linkovi

Ateisti nastupaju organizovano: Odvojiti veru od države


Predsjednik Srbije Boris Tadić i vladika Teodosije u manastiru Visoki Decani za pravoslavni Božić u januaru 2009.
Predsjednik Srbije Boris Tadić i vladika Teodosije u manastiru Visoki Decani za pravoslavni Božić u januaru 2009.
Udruženje građana "Ateisti Srbije" osnovano je nedavno u Novom Sadu, a kao svoj osnovi cilj istakli su promociju ateizma i prava na slobodu javnog zagovaranja sekularizma. Ovo je prvi put da se ateisti organizovano oglašavaju od raspada bivše Jugoslavije u kojoj su većina građana bili upravo ateisti. Stručnjaci kažu da je uprkos slovu Ustava sekularni princip odvojenosti crkve od države u Srbiji danas ugrožen.

Ateisti Srbije saopštili su da će se zalagati za sistemsko rešavanje ustavnog načela odvojenosti države od crkava i verskih zajednica. Andrija Šrek, predsednik UO ovog udruženja, za RSE kaže:

“Ja sam iritiran agresivnišću i ulasku, pre svega, Srpske pravoslavne crkve u sve državne institucije, pa sam tim i promocijom religije kao takve, najviše u odnosu na mlade ljude i decu.”


Šrek naglašava da je osnovni motiv organizovanja ovog udruženja bio taj što je Srbija samo na papiru sekularna država, a da je u svakodnevnom životu to sasvim drugačije. On govori na čemu će ovo udruženje prvenstveno raditi:

“Na ostvarenju ciljeva u oblasti prava na slobodu mišljenja i sekularizam u javnom životu. Želimo da promovišemo ateizam, zatim da edukujemo građane i mlade o naučnim činjenicama ateističkog pogleda na svet, potom, organizovanje aktivnosti za podršku osobama u donošenju odluka o promeni ličnog pogleda na svet, naravno, zagovaranje primene Ustava Srbije u domenu njenog sekularnog određenja i jasno definisanje zakonskih mehanizama odvajanje crkve i verskih zajednica od države, kako u javnom životu
MILETIĆ: Predstavnici vlasti ne propuštaju priliku da kažu kako je ogroman broj, koliko se ja sećam gotom 90 procenata građana, pripadnici jedne ili neke od priznatih vesrkih zajednica.
tako i u institucijama.”


Goran Miletić iz Civil Right Defenders kaže za RSE da su, uprkos tvrdnjama predstavnika vlasti, prava onih koji nisu vernici zapravo ugrožena i to na isti način kao što su ugrožena prava svih onih koji pripadaju malim verskim zajednicama:

“Naravno da su prava onih koji ne veruju ni u jednu religiju ugrožena i nekako vas sve navodi da morate biti član neke verske zajednice. Ono što je još gore jeste to da predstavnici vlasti ne propuštaju priliku da kažu kako je ogroman broj, koliko se ja sećam gotom 90 procenata građana, pripadnici jedne ili neke od priznatih vesrkih zajednica. Zato i moramo reći da je danas vrlo veliki problem odvojenost crkve od države.”


Udruženje “Ateisti Srbije” nastalo je neformalnim okupljanjem građana na Fejsbuku, a krajem 2009. godine održana je osnivačka skupština.

ATEIZAM JE DOBRODOŠAO KAO PROTIVTEŽA


Na stranici jedne od grupa na Fejsbuku stoji:

Mirko Đorđević:
„Hrišćanski fundamentalizam u Srbiji pokušava da "srpstvo" poistoveti sa "pravoslavljem". Umesto da bude moderna sekularna država 21. veka, Srbija se pretvara u pravoslavnu džamahiriju, u kojoj se politički vrh neprekidno konsultuje sa poglavarima Srpske pravoslavne crkve, a oni koji pokažu otpor prema povlađivanju kleronacionlistima, bivaju optuženi za izdaju "otadžbine".

Verski teoretičar Mirko Đorđević, kaže za RSE da crkva sada ateiste ne vidi kao veliku opasnost, kao što je to bio slučaj na početka 19. veka, jer najveći problem hrišćanskih crakava danas jeste, kako kaže, verski pluralizam.

Ipak, i pored toga što je poznat kao posvećeni vernik, Mirko Đorđević naglašava da je ideja ateizma potrebna svakom društvu, a posebno srbijanskom u kom je sekularni princip ugrožen, a samim tim i princip jednakosti i ravnopravnosti građana:

“Istorija ateizma je poučna. Prošla su vremena militantnog ateizma koji se nameće zakonima, ali došlo je vreme prosvećenog naučno utemeljenog ateizma koji bi dobrodošao da bude protivteža ovome što brojne crkve rade, klerikalizujući društvo, ostvarujući dominaciju koja nije čisto versko nego i ideološko-političkog tipa. Ateizam kao nečije uverenje, ne samo da ne šteti već može biti i odličan izazov drugima da dublje argumentuju svoje stavove.”

***
Ateisti u BiH suočavaju se sa sličnim problemima, o čemu možete više pročitati u tekstu Ateisti su danas nova manjina, a o tome je govorio i univerzitetski profesor iz Sarajeva Ugo Vlaisavljević u dnevniku koji je vodio za RSE.
XS
SM
MD
LG