Dostupni linkovi

Jedan asteroid nas 'za dlaku' promašio, a stiže i drugi


Asteroid
Asteroid

Izvor: NASA

Deset metara dugačak asteroid ove sedmice nam je bio deset puta bliži od Mjeseca. Ovaj bliski susret prošao je bez posljedica po našu planetu i komunikacione satelite, budući da je kamen iz svemira "prozujao" iznad Južnog pola, potvrdila je NASA.

2016 RB1 ima između sedam i 16 metara u prečniku i, kako naučnici očekuju, to će biti najbliži susret Zemlje sa nekim asteroidom u narednih pola vijeka. On je prošao pored nas na udaljenosti od samo 40.000 kilometara, dok je poređenja radi, udaljenost Mjeseca 384.000 kilometara.

Asteroid je otkriven tek prekjuče i bio je vidljiv samo na južnoj hemisferi. Još jedan asteroid prošao je pored Zemlje, ali na mnogo većoj udaljenosti. On je imao prečnik od čak 1,6 kilometara i da je kojim slučajem bio na putu ka Zemlji, zbrisao bi cijelo čovječanstvo.

To nisu jedini bliski susreti koji ćemo imati ovih dana – već sledeće nedelje blizu Zemlje proći će asteroid dugačak 61 metar. Naime, 17. septembra će pored nas proći kamen brzinom od 50.000 kilometara na sat.

Serija asteroida ne bi trebala da izaziva zabrinutost, ali astronomi dodaju kako njihova pojavnost ne bi trebala proći neopaženo zbog činjenice da svaki od navedenih asteroida predstavlja potencijalnu opasnost.

XS
SM
MD
LG