Dostupni linkovi

Bugarski ministar finansija mandatar za formiranje vlade


Asen Vasilev sada ima sedam dana da pokuša da okonča najnoviju političku krizu u Bugarskoj.
Asen Vasilev sada ima sedam dana da pokuša da okonča najnoviju političku krizu u Bugarskoj.

Bugarski predsjednik Rumen Radev predao je u petak mandat za formiranje nove vlade ministru finansija Asenu Vasilevu.

Odlazeći premijer Kiril Petkov, prozapadni reformista, koji je ranije ove sedmice podnio ostavku nakon izglasavanja nepovjerenja, rekao je ranije da će njegova centristička stranka "Nastavimo promjene" (PP) predložiti Vasileva za sljedećeg premijera zemlje.

Vasilev sada ima sedam dana da pokuša da okonča najnoviju političku krizu u Bugarskoj, za koju je Radev upozorio da je i ekonomska i socijalna.

Vasilev mora da predloži kabinet Radevu na odobrenje, a zatim će se suočiti sa glasanjem o poverenju u parlamentu.

Vasilev je rekao da su svi svjesni krize sa kojom se Bugarska suočava, dodajući da će biti važno da vlada "radi u interesu građana, a ne u interesu statusa kvo".

Vasilev je dobio mandat nakon što je ljevičarska Bugarska socijalistička partija (BSP), partner u Petkovovoj koaliciji, odbacila mogućnost da ga podrži.

BSP, tradicionalno prijateljski nastrojen prema Moskvi, kaže da je ljut na Petkovu odluku da protjera ruske diplomate. Petkov je 28. juna saopćio da Bugarska protjeruje 70 ruskih diplomata koji su radili protiv interesa Bugarske.

Ranije danas je ambasadorka Rusije u Bugarskoj rekla da će zatražiti od Moskve da zatvori svoju ambasadu u Sofiji.

Inače, zahtjev za glasanje o nepovjerenju Vladi Bugarske podnijela je opoziciona stranka desnog centra GERB, optužujući vladu za loše vođenje javnih finansija i ekonomske politike i nemogućnošću da obuzda rastuću inflaciju.

XS
SM
MD
LG