Dostupni linkovi

Izbori u Siriji 13. aprila, primirje počinje u subotu


Homs, februar 2016
Homs, februar 2016

Bašar al Asad raspisao je parlamentarne izbore u Siriji za 13. april, odmah nakon što su SAD i Rusija obajavile da će dogovoreni prekid vatre u toj zemlji stupiti na snagu sljedećeg vikenda.

Asad je prihvatio i obustavljanje borbenih operacija, dok su opozicione grupacije najavile da prihvataju primirje uz određene uslove.

Sirijska vlada je objavila da će prihvatiti uslove prekida vatre u Siriji koji su objavile SAD i Rusija, saopštilo je Ministarstvo vanjskih poslova, odmah nakon što je predsjednik Bašar al Asad objavio da će parlamentarni izbori održati 13. aprila.

U saopštenju zvaničnog Damaska se navodi da će obustaviti vojne operacije ali će „nastaviti sa antiterotističkim akcijama protiv grupa „Islamska država“ (IDIL), Al Kaida, te njihovih saveznika poput Al Nusra fronta.

Sporazum su Vašington i Moskva objavili kasno u ponedjeljak (22.februar) i on takođe isključuje IDIL i Al Kaidu.

„Kao garancija da će neprijateljstva biti uspješeno obustavljena od subote 27. februara sirijska je vlada spremna da nastavi koordinaciju sa Rusijom da bi se odredila područja i oružane grupe koje će biti obuhvaćene primirjem“, navedeno je u saopštenju sirijskog ministarstva.

Takođe je navedeno da sirijska vojska zadržava pravo da odgovori na svaki napad opozicionih grupacija.

Analitičari procjenjuju da imajući u vidu činjenice na terenu, naročito kompleksnost unutar pobunjeničkih grupa i česta pomjeranja linija fronta – prekid vatre je možda već unaprijed osuđen na propast.

Na sjeveru Sirije posebno operišu mnoge pobunjeničke grupe koje nijesu militanti, ali sarađuju sa Al Kaidinom ispostavom u Siriji, Al Nusra frontom.

Sa druge strane sirijska opozicija je prihvatila, kako kažu, privremeno primirje sve dok se glavni zahtjevi opzicije prihvataju.

Visoki pregovarački komitetet, kišobran pod koji je okupljena takozvana umjerena opozicija Sirije, saopštio je iz Saudijske Arabije da su „dali pristanak na međunarodne napore za obustavu neprijateljstva u Siriji".

Komitet je naglasio da je „prihvatanje primirja uslovljeno“ time da sirijska vlada okonča 18 mjeseci opsade oblasti pod kontrolom pobunjenika, pusti uhapšene, te prekinu sa zračnim i artiljerijskim bombardovanjem.

Indirektni mirovni pregovori između Asadove vlasti i Visokog pregovaračkog komiteta propali su 3. februara upravo zato što su sirijske vlasti preduzele ofanzivu velikih razmjera u pobunjenim oblastima zemlje.

Konačno šansa za kraj nasilja

Ruski predsjednik Vladimir Putin je u ponedjeljak rekao da će učniti „što god je neophodno“ da osigura da zvanični Damask poštuje dogovoreni sporazum Vašingtona i Moskve.

Očekujemo da će SAD učiniti isto sa svojim saveznicima i grupama koje podržavaju. Uvjeren sam da zajednička akcija dogovorena sa Amerikancima ima potencijal da radikalno preokrene kriznu situaciju u Siriji. Konačno vidimo pravu šansu za okonačnje drugotrajnog krvoprilića i nasilja", kaže Putin.

Puno nada u sporazum dvije strane polaže i UN specijani izaslanik za Siriju Staffan de Mistura.

Ovo je veoma ohrabrujuće i sada treba osigurati da ovi pozitivni signali budu na praćeni djelima na terenu", naveo je UN zvaničnik, uvjeren da je važno da sporazum SAD i Rusije podrazumijava da ga se svi pridržavaju.

Kao i analitičari, i mnogi američki senatori sumnjaju da će ovaj plan na terenu biti primjenljiv. Američki državni sekretar John Kerry kasnije će se u utorak suočiti sa Komitetom za vanjske poslove Senata u kojem mnogi ne vjeruju da će Rusija raditi dogovoreno. Republikanski senator John Barrasso pojašnjava dileme:

Rusi nastavljaju da govore da će nastaviti da napadaju teroriste, ali to je veoma elastičan pojam", kaže on, dodajući: "Oni će napadati koga god žele. Ne vjerujem im“.

U petogodišnjem ratu u Siriji ubjeno je više od 250.000 ljudi, raseljno 11 miliona. No čak iako ovaj sporazum bude primijenjen, borbe i nasilje u Siriji neće prestati.

Rusija će gotovo sigurno nastaviti sa vazdušnom kampanjom za koju insistiraju da je usmjerena na terostičke grupe, no SAD i njihovi saveznici uporno tvrde da su njihove glavne mete umjerena opozicija i da u tim napadima gine mnogo civila, a ne pripadnici IDIL-a, i njihovi saveznici.

Potvrde toga već stižu sa terena. Sirijska Opservatorija za ljudska prava, zabilježila je u utorak novi vazdušni napad u Alepu, za koji se, prema riječima direktora Opservatorije Rahmija Abdulrahmana, vjeruje da su ga izveli ruski avioni. Gađan je dio Alepa te ruralna područja na zapadu preko kojih se može pristupiti drugim opozicionim oblastima u provinciji Idlib.

XS
SM
MD
LG