Dostupni linkovi

Konvoji pomoći spremni za Siriju


Civilna zaštita Sirije iznosi tela nastradalih ispod ruševina
Civilna zaštita Sirije iznosi tela nastradalih ispod ruševina

Konvoji humanitarne pomoći trebalo bi da budu upućeni u okupirane oblasti Sirije, izjavio je Stafan de Mistura, posrednik Ujedinjenih nacija za rešavanje sukoba u toj zemlji, preneo je BBC.

To je, kako je rekao, pravi test za zaraćene strane koji će pokazati da li su spremne da propuste humanitarne zalihe.

Među gradovima kojima bi trebalo da bude dostavljena pomoć je i grad Madaja čija populacija poslednjih meseci doslovce umire od gladi.

Svetske sile su se prošle nedelje usaglasile da postignu nacionalno primirje i ubrzaju i prošire dostavu pomoći.

"Dužnost sirijskih vlasti je da dopru do svakog građanina gde god da se nalaze i dostave mu pomoć, poručio je de Mistura u Damasku.

Sirijska vlada Bašara Al Asada dozvolila je dostavljane pomoći u sedam oblasti. Neke od njih blokirale su vladine trupe, dok su preostale opkolile pobunjeničke grupe.

U njima, prema podacima UN, živi skoro pola miliona ljudi.

Inače prekid neprijateljstava, koji se ne odnosi na islamističke grupe, trebalo bi da stupi na snagu tokom ove nedelje.

Međutim, sirijski predsednik je u tom smislu već izrazio sumnje napomenuvši da će biti teško navesti sve strane da se uzdrže od upotrebe oružja.

Snage koje su mu lojalne, uz rusku podršku iz vazduha, napreduju ka severu zemlje i prete da okruže ključni grad Alep.

Ranije ove nedelje Rusija je odbacila optužbe da je napadom na bolnice počinila ratni zločin u Siriji.

Turska je Rusiju okrivila za napade na nekoliko bolnica i škola u kojima je poginulo najmanje 50 ljudi.

Međutim, portparol Kremlja Dmitrij Peskov poručio je da Rusija sa terena prihvata isklučivo dokaze koje pruže sirijske vlasti.

Sa druge strane nevladina organizacija Save the children objavila je da je sedam zdravstvenih ustanova napadnuto u vazdušnim udarima u ponedeljak.

  • Slika 16x9

    Milan Nešić

    Reporter i novinar beogradskog biroa Radija Slobodna Evropa od septembra 2012. do februara 2019. Uređivao i vodio dnevne radijske informativne emisije. Sa terena izveštavao o razornim poplavama koje su pogodile Srbiju proleća i jeseni 2014. godine, u saradnji sa kolegama uradio desetine reportaža sa balkanske migrantske rute, kako iz Srbije, tako i iz Mađarske i Makedonije. Bavio se dnevno-političkim, ekonomskim, društvenim i temama iz oblasti evrointegracija Srbije. Kada se ne bavi najvećom strašću, novinarstvom, uživa sa svojim timom - Aleksom i Dušicom.

XS
SM
MD
LG