Dostupni linkovi

Arsov: Nisam hakirao Fejsbuk stranicu 'Veterani za Trampa'


Vašington post je pre tri dana objavio tekst u kome piše da je Fejsbuk stranicu 'Veterani za Trampa' "oteo jedan biznismen iz Severne Makedonije"
Vašington post je pre tri dana objavio tekst u kome piše da je Fejsbuk stranicu 'Veterani za Trampa' "oteo jedan biznismen iz Severne Makedonije"

Nije tačno da sam hakirao Fejsbuk stranicu "Veterani za Trampa", tvrdi advokat Trajče Arsov, za koga su neki mediji u Makedoniji objavili da je umešan u priču o tome kako je ta stranica navodno preuzeta prevarom.

"Ne samo da nisam hakirao, nego ja nemam ništa sa tom stranicom", kaže Arsov za Radio Slobodna Evropa (RSE), dodajući da je njegov brat Pane Arsov ustvari u junu ove godine kupio tu Fejsbuk stranicu zakonskim putem. Potvrda o legalnoj kupovini nije objavljena.

"U trenutku kupovanja on se legitimirao kao vlasnik i to sam utvrdio uvidom u one koji administriraju tu stranu. U martu je bila preuzeta od izvesnog Andreja Spasovskog iz Kumanova. Ja ne znam za njihove relacije i ne znam ko je on. Moj brat je kupio stranu od sasvim drugog fizičkog lica koje nije iz Makedonije. Da li je taj Andrej prodao tom licu ili su je u međuvremenu preuzeli i vratili nazad, ne znam", ističe Arsov.

Fejsbuk vratio stranicu

Vašington post je pre tri dana objavio tekst u kome piše da je Fejsbuk stranicu "Veterani za Trampa", gde su raniji pripadnici armijskih službi savetovali i debatovali sa američkim predsednikom Donaldom Trampom, od marta ove godine "oteo jedan biznismen iz Severne Makedonije".

Prema izjavama advokata Arsova, ova stranica je bila u vlasništvu njegovog brata samo dva meseca, odnosno do avgusta, kada mu je Fejsbuk uzeo i vratio onima koji su je kreirali. U ta dva meseca Pane nije objavljivao tekstove, već samo takozvana memea, uverava njegov brat.

"Fejsbuk ne zna činjenice, da li je u međuvremenu bilo kupoprodaje, da li je legalno ili nelegalno plaćeno. Fejsbuk vraća stranicu onima koji su je kreirali", objašnjava Arsov.

Motiv za kupovanje ovakvih stranica je samo ekonomski, odnosno vođenje biznis marketinga, kaže Trajče Arsov, koga je istraživačka mreža za organizovani kriminal i korupciju pomenula kao čoveka koji je "izmislio" sajtove za lažne vesti iz Velesa.

Od 2015. godine do sada on je vlasnik stranice usapoliticstoday.org, preko koje se objavljuju tekstovi u kojima su zastupljeni stavovi konzervativaca, uključujući i aktuelnog predsednika Trampa.

"Lažna fama"

Arsov uverava da njegov sajt radi profesionalno i ne bavi se lažnim vestima, već da objavljuje autorske sadržaje na engleskom jeziku i da zbog toga angažuje autore iz SAD-a i Velike Britanije, a da je deo sadržaja preuzet od drugih američkih konzervativnih sajtova.

Ipak, na ovoj veb stranici nema impresuma gde se mogu videti imena autora i saradnika o kojima govori Arsov.

"Širi se lažna fama da se u Velesu kreiraju lažne vesti, što nije tačno. U Velesu su krali vesti od američkih sajtova. Znači, pravili su 'copy-paste' tih vesti i predstavljali ih kao da su njihove", kaže Arsov za Radio Slobodna Evropa.

On dodaje da su u ovom trenutku on i njegov brat vlasnici samo veb strane usapoliticstoday.org.

Spasovski i 'Ad Brejk'

List Vašington post je ovih dana pisao o navodnom "otimanju" stranice Veterani za Trampa.

Preuzimanje Fejsbuk stranice američkih veterana počinje sa, na prvi pogled, naivnom ponudom do administratora i vlasnike grupe i samih veterana, a dolazi od lica koje se predstavlja kao Andrej Spasovski, piše list.

On im, navodi se u tekstu, nudi da će generirati profit preko njihove stranice time što će mu dozvoliti da postira reklame, obećava profit od desetine hiljada dolara godišnje, a sve to preko njegove kompanije 'Ad Brejk'.

Veterani, navodi Vašington post, naivno prihvataju dogovor, da bi kasnije shvatili da su prevareni. Oni daju administrativna ovlaštenja lažnim saradnicima da bi kasnije shvatili prevaru kada gube svoj admin pristup stranici. Onda shvataju da ona više jednostavno nije njihova, piše list.

Dok traže odgovore i bore se sa administracijom Fejsbuka da bi vratili stranu, navodi se dalje u tekstu, veterani otkrivaju da je kompanija 'Ad Brejk' u stvari registrovana u Kumanovu u Severnoj Makedoniji. Oni su tada Fejsbuku prijavili neprijateljsko preuzimanje od stranog entiteta, objavio je Vašington post.

Kao što piše list, u priči je umešan brat advokata iz Velesa Trajčeta Arsova, za kojeg su neki istraživački projekti objavili da je pravi vlasnik najpopularnijeg veb sajta iz takozvane veleške fabrike za lažne vesti.

"Saga sa Fejsbuk grupom 'Veterani za Trampa' je studijski slučaj o tome kako se dezinformacije i politički aktivizam mogu pomešati i kako se linija između domaće i strane propagande može pomutiti u onlajn svetu, gde profili na društvenim mrežama mogu biti kupovani, prodavani, čak i hakirani. Borba sa dezinformacijama bi mogla postati još teža pre izbora, jer Fejsbuk proširuje svoje privatne ’grupe’, koje su manje transparentne od strana kao što je ’Veterani za Trampa’", piše Vašington post o opasnosti koja vreba na narednim predsedničkim izborima u 2020. godini.

Facebook Forum

XS
SM
MD
LG