Dostupni linkovi

Ko je novi armenski premijer?


Pašinjan pozvao zvaničnike da pošteno rade
molimo pričekajte

No media source currently available

0:00 0:00:49 0:00

Pašinjan pozvao zvaničnike da pošteno rade

Priredila: Una Čilić

Armenski opozicionar i lider protesta koji su se od sredine aprila odvijali širom ove zemlje Nikol Pašinjan, nakon što u prvom krugu nije uspio osigurati potreban broj glasova, u utorak je izabran za novog premijera Armenije.

Pašinjan je predvodio proteste koji su buknuli nakon što je bivši predsjednik Serž Sarksjan poslije decenije vladavine odlučio da traži imenovanje na mjesto premijera.

Uprkos negodovanjima Sarksjan je izabran na premijersku poziciju, ali je ubrzo, pod pritiskom protesta, dao ostavku.

Pašinjan je, sudeći po intenzitetu protesta koje je predvodio, bio favorit javnosti za premijersku funkciju. No, tokom zasjedanja 2. maja nedostajalo mu je devet glasova nakon što je Republikanska stranka Armenije odbila da podrži njegovu kandidaturu.

Protesti u Armeniji
molimo pričekajte
Embed

No media source currently available

0:00 0:01:09 0:00

Armenski ustav nalaže da, ukoliko parlament ne izabere premijera, novi pokušaj treba uslijediti nakon sedam dana.

Odmah nakon neuspješnog izbora za premijera, Pašinjan je pozvao Armence na generalni štrajk, građanski neposluh, blokiranje autocesta, aerodroma, kako bi podržali zahtjeve opozicije da on bude sljedeći premijer.

Protesti su se nastavili i dan nako zasjedanja u parlamentu.
Protesti su se nastavili i dan nako zasjedanja u parlamentu.

Šta znamo o novom armenskom premijeru?

Nikol Pašinjan je rođen 1975. u Ijevanu, na sjeveroistoku Armenije. Radio je kao novinar, te je pravio sadržaje kritički orijentisane prema Robertu Kočarjanu i Seržu Sarksjanu, političarima koji su dominantni u Armeniji još od kasnih 90-ih. Radio je i kao urednik armenskih novina Haykakan Zhamanak.

Tokom predsjedničke kampanje 2008. godine Pašinjan se pridružio Levonu Ter-Petrosijanu, prvom armenskom predsjedniku od 1991. godine kada je zemlja dobila nezavisnost, u njegovom neuspješnom pokušaju da se vrati na vlast.

Pašinjan je uhapšen 2009. godine pod optužbom da je podsticao na nemire tokom protesta poslije izbora. Osuđen je na četiri godine u zatvoru, no pušten je nakon dvije godine. Postao je član nacionalne skupštine nakon parlamentarnih izbora 2017. godine.

Nakon što je Sarksjan, kojem je završio predsjednički mandat, najavio da planira da postane novi premijer, Pašinjan je istupio kao lider protesta. Nakon što su hiljade ljudi, predvođene Pašinjanom, izašle na ulicu, Sarksjan, koji je u međuvremenu izabran na mjesto premijera, dao je ostavku.

Pašinjan: Promjena je neizbježna
molimo pričekajte

No media source currently available

0:00 0:00:44 0:00

Iako je veliki kritičar stanja u Armeniji, te se u svojim istupima fokusira na korupciju i siromaštvo, Pašinjan nije dovodio u pitanje armensko geopolitičko usklađivanje sa Rusijom tokom Sarksjanove vladavine.

U drugom krugu glasanja, parlament je izglasao Pašinjana sa 59 za i 42 protiv.

Glasanje je nastupilo nakon što je lider vladajuće HNK stranke, Vahram Bahdasarijan najavio da će njegova stranka da podrži Pašinjana sa 11 glasova.

Pašinjan je na okupljanju na glavnom trgu u Erevanu noć prije glasanja rekao da je 95 posto siguran da će parlament odabrati premijera koji dolazi kao kandidat naroda, misleći na sebe. Nakon prvog glasanja i generalnog štrajka koji je zavladao u Armeniji a na kojeg je pozvao sam Pašinjan, iz vladajuće Republikanske stranke su najavili da će podržati armenskog opozicionog lidera kao kandidata na premijersku poziciju.

Sam Pašinjan je uoči glasanja rekao da će se on zalagati za to da Armenija ostane dio Euroazijske ekonomske unije koju predvodi Rusija, te da će nastaviti vojnu saradnju sa Rusijom, koja ima svoje vojne baze u ovoj zemlji.

"Saveznički odnosi sa Rusijom trebaju biti bazirani na prijateljstvu, jedinstvu i uzajamnoj volji za riješenjem problema", rekao je Pašinjan parlamentu uoći drugog glasanja, te dodao: "Mi vidimo vojnu saradnju sa Rusijom kao glavni faktor koji garantuje armensku sigurnost."

Veliki broj Pašinjanovih pristalica okupio se na Trgu republike u Erevanu.
Veliki broj Pašinjanovih pristalica okupio se na Trgu republike u Erevanu.

Nikola Pašinjana podržala je i armenska dijaspora, a pjevač popularne armensko-američke metal grupe System of A Down Serž Tankian, stigao je u Eerevan noć prije glasanja kako bi govorio na skupu podrške Pašinjanu.

Tokom slavlja koje je nastupilo nakon glasanja u parlamentu, a koje je i sam Pašinjan opisao kao "epohalnu pobjedu" veliki broj njegovih pristalica okupio se na Trgu republike u bijeloj odjeći, kao odgovor na njegov raniji poziv da obuku bijelo.

Facebook Forum

XS
SM
MD
LG