Dostupni linkovi

Tisuće Armenaca na ulicama diljem zemlje


Erevan: Blokada puta za aerodrom
molimo pričekajte

No media source currently available

0:00 0:00:51 0:00

Erevan: Blokada puta za aerodrom

Armenski Nikol Pašinjan izjavio je su velike demosnstracije i štrajkovi diljem zemlje "do sada nezabilježeni" i da je odaziv izuzeteo veliki. Kazao je da će na prosvjedu u Erevanu koji će se večeras održati saopćiti vrlo "značajne stvari".

Na svom je Facebooku objavio " da su sve ceste prema glavnom gradu otvorene".

Armen Ašotjan, potpredsjednik vladajuće Republikanske stranke, za TV Russia 24 iz Erevana je telefonom poručio da ta partija ima odgovornost prema biračima i svim građanima.

„Razumijemo političko djelovanje, ali smatramo da se kriza mora riješiti u okvirima zakona, nenasilnim putem i bez stvaranja atmosfere tenzija“.

Vahram Bahdasarjan, lider poslaničkog kluba vladajuće Republikanske stranke izjavio je da njegova partija neće istaknuti svog kandidata u novom glasanju 8.maja, te da će kao premijera podržati kandidata koji će imati najmanje dvotrećinsku podršku u parlamentu i bez "obzira tko bi to mogao biti".

Bagdasarjan je istaknuo da njegova stranka želi normalizaciju prilika zbog generalnog štrajka koji je zahvatio zemlju na poziv Nikolw Pašinjana.

Lider armenskih antivladinih prosvjeda Nikol Pašinjan pozvao je prethodno demonstrante da odblokiraju aerodrom u Erevanu. Naime, stotine demonstranata ranije su blokirali autoput koji spaja glavni grad sa aerodromom, odgovarajući tako na poziv na generalni štrajk nakon što parlament nije prihvatio njegovu kandidaturu za premijera. Jake snage sigurnosti raspoređene su oko zračne luke. Brojni putnici i turisti zaputili se prema zračnoj luci pješke.

Na ulicama Erevana okupili su se studenti koji pozivaju ostale kolege sa sveučilišta da im se pridruže u štrajku. I u gradu Masisu, nedaleko od Erevana studenti i učenici su se pridržili generalnom štrajku i prosvjeduju ispred zgrade lokalnih vlasti. U Vanadzoru, trećem po veličini gradu u Armeniji demonstranti su blokirali urede gradonačelnika i regionalnog guvernera. Izvještaji o prosvjedima i građanskom neposluhu stižu i iz drugih sredina širom Armenije.

Prosvjedi u Gumriju
molimo pričekajte
Embed

No media source currently available

0:00 0:00:37 0:00

Nikol Pašinjan, marširajući s velikom grupom demonstranata, pozvao svoje pristaše da dopuste prolazak vozilima Ministarstva obrane i hitnoj pomoći. Također ih je pozvao da ne blokiraju vojne opskrbne rute ili dvije strateške autoceste koji povezuju Armeniju s Nagorno-Karabakhom. Novinarima je rekao:

"Raspoloženje je dobro. Ovo nije protest, već jedna vrsta festivala. Ljudi slave svoju pobjedu, jer je svima jasno da se radi o neizbježnoj pobjedi koju nitko ne može oteti ljudima. Pobjeda je samo pitanje vremena."

Nikol Pašinjan na prosvjedima u Erevanu pozvao je na deblokadu aerodroma
Nikol Pašinjan na prosvjedima u Erevanu pozvao je na deblokadu aerodroma

Poslanici u parlamentu u utorak su glasali protiv Pašinjana kao sljedećeg premijera zemlje, većinom od 55 naspram 45 glasova, nakon čega je lider opozicije pozvao na generalni štrajk u zemlji. Pašinjan ima podršku cjelokupne opozicije.

I prije sjednice parlamenta vođa poslaničkog kluba vladajuće Republikanske stranke Armenije (HHK) Vahram Bahdasarian najavio je da će njegova partija glasati protiv Pašinjana.

Prema armenskom Ustavu, ukoliko parlament ne izabere premijera, slijedi i drugi pokušaj nakon tjedan dana, 8. maja.

Odmah nakon neuspješnog izbora za premijera, Pašinjan je pozvao Armence na generalni štrajk, građanski neposluh, blokiranje autocesta, aerodroma, kako bi podržali zahtjeve opozicije da on bude slijedeći premijer.

Pašinjan: Promjena je neizbježna
molimo pričekajte

No media source currently available

0:00 0:00:44 0:00

Ne izabere li se u drugom pokušaju premijer, parlament se raspušta i sazivaju se novi izbori.

Sam Pašinjan smatra da samo prijelazna vlada, koju će voditi on kao 'kandidat naroda', može organizirati i voditi slobodne, poštene i transparentne izbore.

Nikol Pašinjan je bio na čelu dvotjednih antivladinih protesta koji su prisilili Serža Sargsjana da odstupi sa premijerske funkcije, koju je zamijenio nakon dva petogodišnja predsjednička mandata, prethodno mijenjajući Ustav koji je premijeru dao veće ovlasti, a predsjedničku funkciju sveo na ceremonijalnu.

To je izvelo na ulice tisuće gnjevnih Armenaca ogorčenih zbog veza bivšeg predsjednika sa Moskvom i Vladimirom Putinom, ali i raširene korupcije vladajuće Republikanske stranke i propalih obećanja o rastu standarda.

Predsjednik zemlje Armen Sargisjan je izrazio "žaljenje zbog nastavka krize" te pozvao na dijalog uoči nove runde izbora premijera u parlamentu.

Vršilac dužnosti premijera Karen Karepetian također poziva na dijalog radi rješenja krize.

"Uvjeren sam da samo zajedničkim naporima naša zemlja može odgovoriti na postojeće izazove" rekao je premijer koji je iz redova vladajuće Republikanske stranke.

Šefica evropske diplomacije Federica Mogherini pozvala je sve političke opcije da se "uključe u opsežni dijalog uoči druge runde glasanja u parlamentu 8. maja".

"EU i dalje podržava Armeniju u izgradnji prosperitetnog i demokratskog društva", stoji u saopćenju iz Bruxellesa.

Armenija i EU opozvali su Sporazum o pridruživanju 2013, ali je u februaru 2017. najavljen revidirani Sporazum o sveobuhvatnom i naprednom partnerstvu.

Facebook Forum

XS
SM
MD
LG