Dostupni linkovi

Armenija ponovno prijeti napuštanjem obrambenog bloka koji predvodi Rusija


Čelnici Rusije, Armenije i drugih država članica CSTO-a poziraju za sliku tokom samita u Jerevanu 23. novembra 2022.
Čelnici Rusije, Armenije i drugih država članica CSTO-a poziraju za sliku tokom samita u Jerevanu 23. novembra 2022.

Armenija će napustiti Organizaciju ugovora o kolektivnoj sigurnosti (CSTO) ako se vojni savez predvođen Rusijom ne pozabavi njenim dugotrajnim sigurnosnim problemima, ponovno je upozorio premijer Nikol Pašinijan(Pashinian) 12. marta.

Pašinijan, koji vodi južnokavkasku zemlju od 2018., rekao je da CSTO prije svega mora razjasniti svoju "zonu odgovornosti" u Armeniji i obećati da će je braniti od strane agresije.

"Ako CSTO odgovori na ova pitanja i njegovi odgovori odgovaraju našim očekivanjima, to će značiti da su problemi između Armenije i CSTO-a riješeni", rekao je na konferenciji za novinare. "Ako ne, Armenija će napustiti CSTO. Kada? Ne mogu reći."

Jerevan je bojkotirao sastanke na visokoj razini, vojne vježbe i druge aktivnosti CSTO-a tokom prošle godine, što je Pašinijan prošlog mjeseca opisao kao učinkovitu suspenziju armenskog članstva u savezu šest bivših sovjetskih država. Dana 28. februara, armenski premijer također je zaprijetio da će povući svoju zemlju iz CSTO-a, rekavši da to postaje sigurnosna prijetnja njegovoj zemlji.

U intervjuu ruskoj novinskoj agenciji TASS objavljenom ranije 12. marta, glavni tajnik CSTO-a Imangali Tasmagambetov rekao je da Armenija još nije obavijestila organizaciju o suspenziji svog članstva i stoga "ostaje naš saveznik". Istodobno je izrazio zabrinutost zbog "određenih događaja i osjećaja u dijelu armenske elite".

"Ali nadamo se političkoj trezvenosti političkog vodstva Armenije i uravnoteženoj procjeni izgleda za provedbu različitih scenarija u vezi s organizacijom", dodao je Tasmagambetov.

Armenska vlada zatražila je od Rusije i drugih saveznika CSTO-a vojnu podršku nakon što je Azerbajdžan pokrenuo napad duž armensko-azerbajdžanske granice u septembru 2022.

Član 4. Ugovora o kolektivnoj sigurnosti iz 2002. navodi da će se svaka agresija na jednu potpisnicu smatrati agresijom na sve. Osim Rusije i Armenije, ostale potpisnice ugovora su Bjelorusija, Kazahstan, Tadžikistan i Kirgistan.

Armenija je optužila Rusiju i CSTO da su ignorirali njezin zahtjev za vojnom podrškom. Ruski ministar vanjskih poslova Sergej Lavrov rekao je da je CSTO u novembru 2022. pristao poslati "mirovnu misiju promatrača" na granicu, ali je Pašinijan to odbio. Jerevan je također odbio ponude CSTO-a da mu pruži "vojno-tehničku pomoć", ustvrdio je Lavrov.

Vodeće armenske opozicione skupine tvrde da bi izlazak iz CSTO-a i raskid armenskog šireg vojnog saveza s Rusijom stvorio opasan sigurnosni vakuum koji zapadne sile ne mogu ispuniti i samo bi potaknuo Azerbajdžan na nove napade.

Azerbajdžan ima više od tri puta više stanovnika od Armenije i odbrambeni proračun koji je veći od cijelog proračuna Armenije.

Tokom konferencije za novinare 12. marta, Pašinijan je rekao da je Armenija "obavijestila" Moskvu da će služba ruskih graničara u međunarodnoj zračnoj luci Zvartnots u Jerevanu prestati do 1. augusta. Armenski graničari će ih zamijeniti.

Glasnogovornik Kremlja Dmitrij Peskov kasnije je potvrdio da je Moskva primila obavijest Armenije. Ruski mediji citirali su Peskova koji je rekao da trenutno postoje "kontakti" između relevantnih odjela Rusije i Armenije.

XS
SM
MD
LG