Dostupni linkovi

Vanredna vijest

Argentinski naučnici otkrili novu lozu dinosaura


Ilustrativna fotografija

Izvor: Reuters

Argentinski naučnici otkrili su novu lozu dinosaura, šest metara dugog mesoždera koji je žario i palio Patagonijom prije 90 miliona godina.

"Mislili smo da se radi o dinosauru iz porodice Carnotaurusa ili Gigantosaurusa, ali na kraju smo otkrili posve novu, ranije nepoznatu lozu", rekao je paleontolog Sebastian Apesteguia na predstavljanju u naučnom centru u Buenos Airesu.

Dinosaur nazvan "Gualicho" prema patagonskom božanstvu, iskopan je 2007. kod grada El Chocoa u središnjoj provinciji Rio Negro, na sjevernom rubu Patagonije.

Gualicho je živio tokom perioda krede, zadnjeg poglavlja vladavine dinosaura. Mnogi veliki mesojedi iz doba krede imali su veliku lobanju i velike zube namjenjene prvenstveno za lov a ruke su im bile mnogo manje i nisu služile kao oružje.

"Oružje je irelevantno za mnoge od njih, jer njihove glave bile masivne i u ravnoteži sa repom", rekao je paleontolog Sebastián Apesteguía iz Fondcije Felix de Azara i Nacionalnog kocila za naučna i tehnička istraživanja Argentine.

Čini se da je dinosaur srodnik dinosaura iz porodice Deltadromeusa koji je tijekom krete živio u Africi. No, s udovima s dva prsta sličniji je Tiranosauru.

"Gualicho" pripada liniji koja se razvla u južnoj hemisferi i uključuje dinosaure koji su živjeli u Australiji.

Aposteguia kaže da će im on pomoći da saznaju više o dinosaurima mesožderima u Južnoj Americi.

"Mislimo da znamo sve, a onda otkrijemo posve novu lozu", rekao je.

XS
SM
MD
LG