Dostupni linkovi

Premijerka poziva da film o napadu u Christchurchu bude o muslimanima, a ne o njoj


 Jacinda Ardern, premijerka Novog Zelanda na Danu nacionalnog sjećanja na žrtve napada u Christchurchu, 29. mart 2019.
Jacinda Ardern, premijerka Novog Zelanda na Danu nacionalnog sjećanja na žrtve napada u Christchurchu, 29. mart 2019.

Premijerka Novog Zelanda Jacinda Ardern izjavila je u ponedeljak (14. juna) da muslimanska zajednica na Novom Zelandu treba da bude u fokusu bilo kojeg filma o napadu na džamije u gradu Christchurch nakon što su se čule primjedbe da se film fokusira na njen odgovor na ove napade.

Film pod nazivom "Oni su mi" govoriće o napadu bijelog supremasiste na dvije džamije koji se desio 15. marta, 2019. kada je poginula 51 osoba, napisao je Hollywood Reporter prošle sedmice. Magazin je opisao film kao "inspirativnu priču" o odgovoru premijerke Ardern na nasilje, prenosi agencija Associated Press (AP).

Iz kancelarije premijerke su prošle sedmice saopštili da sama Ardern i njena administracija nisu bili uključeni u produkciju filma. Kada su je na konferenciji za medije pitali za to, Ardern je rekla da bi muslimanska zajednica trebala biti centralna tema filma o napadima, a ne ona.

"Ovo je još svježe dešavanje za Novi Zeland, i još više za zajednicu koja je prošla kroz to iskustvo", rekla je Ardern.

"Slažem se da postoje price koje bi se u jednom trenutku trebale ispričati o 15. martu. Ali, to su price iz muslimanske zajednice, tako da oni moraju biti centralna tema. Ne smatram da je moja priča jedna od onih koje trebaju da budu ispričane."

Međutim, takođe je rekla da nije na njoj da kaže da li se treba nastaviti sa ovim projektom ili ne.

Naslov filma je izvučen iz riječi koje je izgovorila Jacinda Ardern na sam dan napada. Saosjećajni odgovor liderice Ardern (40) ujedinio je zemlju potresenu šokom nakon krvavog napada i globalno je pohvaljen.

Novozelanđanin Andrew Niccol napisao je scenario i režirao bi film, saopštio je Hollywood Reporter koji ga je citirao kako je rekao da se nije toliko radilo o napadima, već o tome kako je Ardern postupla u toj situaciji.

Ali, neki novozelandski muslimani doveli su u pitanje plan snimanja filma kad je bol porodica, prijatelja i šire zajednice žrtava još uvijek rovita. Takođe su doveli u pitanje plan da se film usredotoči na premijerku, a ne na žrtve.

Advokat muslimanske zajednice Guled Mire rekao je za mrežu 1 NEWS da misli da je film "neukusan".

"To se potpuno uklapa u ovaj mentalitet bijelog spasitelja", rekao je.

Naoružan poluautomatskim oružjem velikog kapaciteta, Australijanac Brenton Tarrant ubio je 51 osobu i ranio na desetine kada je otvorio vatru u dvije džamije tokom molitve petkom u Christchurchu.

Tarrant je prošle godine osuđen bezuslovnu kaznu doživotnog zatvora.

XS
SM
MD
LG