Dostupni linkovi

Doživotni zatvor bez pomilovanja Brentonu Tarrantu za masakr u džamijama


Brenton je postao prva osoba u historiji Novog Zelanda kojoj je izrečena doživotna kazna zatvora.
Brenton je postao prva osoba u historiji Novog Zelanda kojoj je izrečena doživotna kazna zatvora.

Australcu Brentonu Tarrantu (29) koji je u masakru u džamijama u Christchurchu (Novi Zeland) 15. marta 2019. godine ubio 51, a ranio 40 osoba, uglavnom muslimana vjernika, izrečena je doživotna kazna zatvora bez mogućnosti uvjetnog otpusta, prenio je BBC.

Postupajući sudija Cameron Mander je tokom izricanja presude rekao da se radilo o nečovječnom postupanju, te da Tarrant nije pokazao kajanje.

Sudija je rekao da se iza Tarrantove „izopačene“ ideologije krije „silna mržnja“ koja ga je navela da napada muškarce, žene i djecu koji se nisu mogli braniti.

"Zadaća suda je odlučno suzbiti to zlo mržnje“, rekao je sudija Mander izričući kaznu, prvu takvu u sudskoj praksi na Novom Zelandu.

Istakavši da je novozelandska muslimanska zajednica platila visoku cijenu, rekao je da počinitelj strašnog pokolja ipak nije uspio promicati ideologiju krajnje desnice.

„Bili ste okrutni i bez milosti. Vaš je čin bio neljudski“, kazao je sudija.

Nezapamćeno u historiji Dana 15. marta 2019. australski bjelački rasist Brenton Tarrant hladnokrvno je u dvjema džamijama u tom novozelandskom gradu ubio 51 vjernika na molitvi petkom, potakavši val osude u cijelom svijetu.

Proglašen je krivim za 51 ubistvo, 40 pokušaja ubistva i za teroristički napad pošto je u martu priznao krivnju.

Glavni tužitelj Mark Zarifeh ocijenio je da takav pokolj „nije zapamćen u historiji zločina na Novom Zelandu“.

„Ovo je nesumnjivo najgore ubojstvo na Novom Zelandu (...) motivirano čvrsto ukorijenjenom rasističkom i ksenofobnom ideologijom“, rekao je. Doživotni zatvor je „jedina primjerena kazna“ za Tarranta, zaključio je Zarifeh.

"Vaši zločini su toliko strašni da čak i ako budete pritvoreni, sve dok ne umrete, neće se iscrpiti zahtjevi za vaše kažnjavanje", rekao je sudija Cameron Mander u sudu u Christchurchu.

Krajem marta Brenton Tarrant priznao je krivicu za 51 tačku ubistva, 49 tačaka za pokušaj ubistva i za izvršenje terorističkog napada.

XS
SM
MD
LG