Dostupni linkovi

Kosor još nema potporu za sporazum sa Slovenijom


Sabor, Foto: zoomzg
Sabor, Foto: zoomzg
Hrvatska javnost još ne zna što točno piše u prijedlogu Nacrta hrvatsko-slovenskog arbitražnog sporazuma o rješavanju graničnog spora, kojeg su usuglasili premijerka Kosor i slovenski premijer Pahor.

No, slovenska riječ ‘stik’, na hrvatskom ‘dodir’, koja se nalazi u dokumentu, a govori o slovenskom dodiru s otvorenim morem, doslovce je užarila atmosferu u Saboru i Vladi i zbog nje premijerka Kosor još nije dobila punu potporu.

I neki ugledni eksperti medjunarodnog prava upozoravaju da ‘spornu rječicu’ treba precizno definirati kako se ‘slovenski dodir’ s otvorenim morem ne bi realizirao na štetu Hrvatske.

Novinar Mladen Mali:

“Stik je naprosto dodir, doticaj, riječ bezazlena sama po sebi. Medjutim ,problem je u tome što ona znači u ovom slučaju – da li je taj ‘stik’ isto ono što su premijeri Račan i Drnovšek zvali ‘dimnik' ili je to nešto što označava režim plovidbe ili režim koji će koristiti slovenska strana kada ide na otvoreno more.”


Gore od sporazuma Račan-Drnovšek

Akademik Davorin Rudolf predloženo rješenje smatra gorim od Račan-Drnovšekova sporazuma, te u podugačkoj izjavi Hini upozorava da se formulacijom o 'spoju' ili 'dodiru' Slovenije s otvorenim morem unaprijed stvara odluka i da to opet nije ništa drugo do 'dimnjak' u hrvatskom teritorijalnom moru, odnosno - teritorijalni ustupak.

Rudolf napominje da Sloveniju ne zadovoljava čak ni režim slobodne plovidbe slovenskih brodova kroz hrvatsko teritorijalno more.

A upravo tu formulu kojom bi Hrvatska slovenskim brodovima dopustila potpuno slobodnu plovidbu, bez ikakve intervencije hrvatske policije i carine, profesor Hrvoje Kačić, stučnjak u području pomorskog, smatra dobrim rješenjem, iako ne odbacuje unaprijed ni riječ 'stik' ili engleski 'junction'.

«To treba na pravilan način definirati, a ni riječ 'conection' ni 'juction' nas ne trebaju zabrinjavati. Samo trebaju oni koji pregovaraju, da im je to jasno na koji način se to aplicira i primjenjuje i, konačno, da se upoznaju s razgovorima koje smo vodili o tome s vrlo uglednim stručnjakom i prijateljem dviju susjednih zemalja Williamom Perryem.»


Novinar Mali:

«Treba podsjetiti i na to da su se o tom dijelu mora, tri strane -Talijani,Slovenci i Hrvati, već dogovorile o režimu plovidbe u koparsku luku i u tršćansku luku. Prema tome, ako se bilo što u tom dijelu mijenja, onda u to moraju biti uključene sve tri strane.»

Predsjednik 'za' potpisivanje


Hrvatska premijerka Jadranka Kosor danas je u Bruxellessu na summitu europskih pučkih stranaka u izjavi novinarima izrazila nadu da će za sporazum dobiti i suglasnost Socijaldemokratske partije, najveće oporbene stranke u Hrvatskoj jer je za sporazum potrebna većina u Saboru. Konzultacije još traju, a sastanak s predsjednikom SDPa Zoranom Milanovićem, potvrdila je premijerka, zakazan je za sutra:

"I ako većina zastupnika u hrvatskom Saboru bude smatrala da je ovo dobar Sporazum, ja ću ga potpisati slijedeći tjedan, kako je već predvidjeno i najavljeno, u prisutnosti švedskoga Predsjedništva."


Predsjednik Republike Stjepan Mesić ističe da minimalni rizik postoji, ali da je on unatoč tome – za potpisivanje sporazuma o arbitraži:

«Da, ja sam za to da se potpiše. Postoji jedan minimalni rizik, ali samo utoliko ukoliko ne bi vjerovali svjetskim autoritetima. Dakle, ja mislim da je ulazak u ovakav jedan posao odredjeni rizik, ali moramo prihvatiti činjenicu da, ako danas ne udjemo i u taj minimalni rizik, da se odričemo ulaska u Europsku uniju za dugi niz godina.»
XS
SM
MD
LG