Dostupni linkovi

EU uvodi sankcije za Asadovu suprugu


Predsjednik Sirije Bašar al-Asad sa suprugom Asmom
Predsjednik Sirije Bašar al-Asad sa suprugom Asmom
Ministri vanjskih poslova EU pripremili su uredbu o zamrzavanju imovine i zabrani putovanja za suprugu sirijskog predsjednika Bašara al-Asada. Asma al Asad, inače rođena Britanka dodana je tako na spisak 12 Sirijaca nad kojima se ova zabrana već provodi, uključujući njenog supruga.

Tridesetšestogodišnja Asma nije igrala veliku ulogu u vlasti svojega supruga. Više je vremena provodila u zapadnom Londonu, nego u Damsku.

Ovoga je februara pisala britanskom Timesu ne bi li tamošnju javnost uvjerila kako je njen muž još uvijek pravi lider za Siriju. Odluka evropskih lidera nije do kraja jasna u vezi sa zabranom putovanja gospodje Asad i u Veliku Britaniju.

"Rusi se korak po korak kreću u istom smjeru i to je ohrabrujuće. Mi bismo željeli više, ali i ovo je pozitivno", izjavio je nizozemski ministar vanjskih poslova Uri Rosenthal čija Vlada snažno podržava sankcije.

Ministrica vanjskih poslova EU Catherine Ashton, pojasnila je kako su sankcije za Siriju pokušaj povećavanja pritiska na Asadov režim da prekine nasilje u zemlji.

"Ja sam stvarno zabrinuta zbog eskalacije spirale nasilja u Siriji i što smatramo da je to način na koji se nasilje može zaustaviti", kazala Ashton.

Opoziconi aktivisti optužuju vlasti u Damasku za ubistvo hiljade demonstranata. Ujedinjeni narodi barataju cifrom od 8000 ubijenih u godinu dana sukoba.

Potvrđena odluka o zabrani uvoza nafte

Na sastanku u petak su ministri vanjskih poslova EU nametnuli nove sankcije, osim sirijskom i iranskom, te bjeloruskom režimu.

Za Bjelorusiju su dodane 29 firmi i 12 ljudi uz ranije izlistanih 230 Bjelorusa. Odgovor je to, kaže Brussels na političke represije režima predsjednika Aleksandra Lukašenska.
Aleksandar Lukašenko
Aleksandar Lukašenko

Njemački ministar vanjskih poslova Guido Westerwelle izjavio je da EU mora nastaviti politiku sankcija protiv bjeloruskog režima.

"Lukashenka je posljednji diktator u Evropi. Ne možemo jednostavno promatrati kako se ljude u Evropi stavlja pod ključ i kako pate cijele porodice. Stoga je nužno da nastavimo našu politiku sankcija", poručio je Westerwelle.

Kad je Iran u pitanju zabranu putovanja i blokiranje imovine dobilo je još 17 Iranaca koji su odgovorni za navodne zlopotrebe.

Dodatno su proširene sankcije za godinu dana i ranije na crnu listu stavljenih 61 funkcionera.

Za Iran je Unija uvela zabranu izvoza i opreme koja se može koristiti za elektroničko nadziranje.

Potvrđena je i odluka o zabrani uvoza nafte iz Irana počevši od 1. jula ove godine.
XS
SM
MD
LG