Dostupni linkovi

Apple postao najveća tehnološka kompanija na svijetu


Logo Apple-a na njihovoj radnji u Njujorku
Logo Apple-a na njihovoj radnji u Njujorku
Priredio: Rinko Golubović

Kompanija Apple, koja stoji iza izuma iPod, iPhone i iPad, postala je najvrednija tehnološka kompanija na svijetu nakon što je savladala svog najvećeg konkurenta Microsoft zahvaljujući stalnom rastu dionica.

Tržišna vrijednost kompanije Apple iz Kalifornije dosegla je vrijednost od više od 222 milijarde dolara, dok tržišna vrijednost Microsofta iznosi 219 milijardi dolara nakon promjene vrijednosti akcija tokom jučerašnjeg trgovanja.

Jedina američka kompanija koja vrijedi više od Applea je naftni div Exxon Mobil čija vrijednost iznosi 278,64 milijardi dolara.

Inače, obje kompanije i Microsoft i Apple su osnovane 1975. odnosno 1976. godine. Kompanije od tada ponosno marširaju prema svom cilju.

Apple je 1990-ih godina zabilježio značajan pad, no zahvaljujući svojim tehnološkim dostignućima ubrzo se vratio i zauzeo staro mjesto postavši iznimno popularna kompanija pogotovo među mladim ljudima zahvaljujući svojim inovativnim dostignućima.

Microsoft je ogromna, jako moćna i iznimno profitabilna kompanija. Njihov softver Windows koristi preko 90 posto računara u svijetu, a Microsoftov softver Office je također jako popularan.

Apple, pak, kompanija koja je prošla kroz iznimno turbulentno razdoblje, upsjela se izvući na pravi put i doživjeti pravi preporod izumima kao što su iPod 2001. godine, iPhone 2007. godine ili iPad koji je predstavljen početkom 2010. godine.
XS
SM
MD
LG