Dostupni linkovi

Aplauz u Beogradu za Dodikovu najavu raspada BiH


Milorad Dodik u Beogradu, februar 2012.
Milorad Dodik u Beogradu, februar 2012.
Predsjednik Republike Srpske Milorad Dodik na konferenciji u Beogradu je rekao da se u Banjaluci pripremaju za raspad Bosne i Hercegovine. Njegov govor aplauzom su pozdravili premijer Srbije Mirko Cvetković i ministar dijaspore Srđan Srećković.

Za Milorada Dodika država Bosna i Hercegovina je neodrživa tvorevina, ali, kako navodi, njen raspad nije stvar bliske budućnosti. Osim Republike Srpske, ističe Dodik, ništa u Bosni i Hercegovini nije samoodrživo.

Prema njegovim riječima, kao neodrživa zemlja, Bosna i Hercegovina ima dva scenarija, i to - da pobijede sile koje hoće da je unitarizuju ili će prirodni proces dovesti do njenog raspada.

"Mi se pripremamo za ovaj drugi. Naravno, znamo da to nije bliska budućnost, ali smo svakako svjesni da konstelacija odnosa i način na koji je BiH sklepana kao država, ne može dati sigurnost u njenu održivost, a pogotovo sa stanovišta procesa koji se tamo odvijaju ne može se očekivati da će doći do onoga što je istinska potreba za tim, jer ona nije ni postojala", rekao je Dodik

Dodik je ocijenio i da Republika Srpska mora biti sačuvana, te naglasio da je taj bosanskohercegovački entitet nacionalni projekat Srba preko Drine i, istorijski gledano, projekat Srba u cjelini. On je poručio i da Republike Srpska neće dati svoje nacionalne institucije i vrijednosti za imaginarnu priču o Evropi.

"Bosna je država u pokušaju, ona neće uspjeti zato što nema unutrašnje kohezije da ona uspije", rekao je Dodik.

"Robusna intervencija međunarodne zajednice nije obezbijedila postojanje BiH. Možda nije lijepo pričati o tome, ali ja sam namjerno izabrao Srbiju da pričam o tome. Mislim da treba da govorim, ja ne želim da u Srbiji dovedem nekoga u poziciju da se složi sa mnom, ali moraju se realnosti poštivati. Robusna aktivnost međunarodne zajednice u BiH nije napravila Bosnu državom. Bosna je država u pokušaju, ona neće uspjeti zato što nema unutrašnje kohezije da ona uspije. Svi okolo govore to je eksperiment međunarodnih birokrata koji su htjeli da sačuvaju neku vrstu priče, da pokažu kako se može napraviti država", kaže Dodik.

I dok je Dodikov govor na beogradskoj konferenciji „Položaj i perspektive srpskog naroda u zemljama regiona“ izazvao aplauz, prvenstveno tamošnjih dužnosnika, u Kancelariji visokog predstavnika u Bosni i Hercegovini kažu da Dodikov istup ugrožava mir i stabilnost Bosne i Hercegovine.

''Ovo nije prvi put da čujemo ovakve izjave. Ovakvim dizanjem tenzija gospodin Dodik ugrožava onaj isti mir i stabilnost koju on tvrdi da želi da sačuva. Naglasiću da suverenitet i teritorijalni integritet BiH su garantirani Ustavom BiH i međunarodnim pravom uključujući i Dejtonski mirovni sporazum. Oni koji osporavaju teritorijalni integritet BiH istovremeno dovode u pitanje i pravno postojanje entiteta koje je takođe definirao Ustav BiH utvrđenim Aneksom 4 Dejtonskog mirovnog sporazuma'', navodi portparol OHR-a Oleg Milišić.

Patrik Mun
Patrik Mun
'"Bosna i Hercegovina je suverena država i kao takva je priznata i od Sjedinjenih Država i međunarodne zajednice. Ne postoji ni jedna odredba koja predviđa otcjepljenje Republike Srpske i jedina održiva budućnost Republike Srpske je kao dio Bosne i Hercegovine'', naglašava ambasador SAD-a u BiH Patrik Mun.

A da je Dodikova izjava antidejtonska, potvđuje i Bakir Izetbegović, predsjedavajući Predsjedništva Bosne i Hercegovini. O tome za Radio Slobodna Evropa kaže:

''Izjave koje mogu dovesti u opasnost mir u BiH. I gospodin Milorad redovito kada ima ekonomskih problema, a sve ih je više u BiH i u entitetu Republika Srpska, počne da priča takve stvari; o budućnosti, nebudućnosti BiH, počne da proziva Izetbegoviće, islamske deklaracije i tako dalje. Dakle, zamazuje oči narodu sa pravim problemima. Ne može se živjeti od ovakvih izjava, ne može se jesti politike. Očekujem da se gospodin Dodik uozbilji, da ne daje više ovakve izjave koje nas redovno dovedu na to da nam padne rejting, da nam porastu kamate, da se udaljimo dalje od dolaska kapitala i stranih investicija u BiH, nek prestane to da radi.''

Bježanje od problema

Dodikov govor u Beogradu, opozicija u Republici Srpskoj ocjenjuje kao dio predizborne kampanje uoči lokalnih izbora u Bosni i Hercegovini, u oktobru. Mladen Ivanić, predsjednik Partije partije demokratskog progresa, navodi da Dodik, po ko zna koji put, pitanje nacionalnih interesa stavlja u prvi plan, jer time bježi od stvarnih ekonomskih problema.

''Dodik nakon referenduma o Sudu BiH koga nije održao, pa nakon referenduma o nezavisnosti koga nije održao, sada nalazi novu temu. On time samo bježi od stvarnih ekonomskih problema, od sve te njegove priče nema ništa, jedno priča drugo radi. U međuvremenu je čovjek, bez ikakvih problema, formirao Savjet ministara, a po zahtjevu međunarodnih institucija izbrisao granicu u Brčkom, prema tome jedno priča drugo radi, tako ja ovu njegovu izjavu gledam isključivo kao predizborni štos'', kaže Ivanić.

"Dodik je radikalizovao svoju retoriku od dana proglašenja nezavisnosti Kosova i od tada, uz podšku Beograda, on rastura BiH", kaže Sonja Biserko.

Analitičari u Bosni i Hercegovini i Srbiji navode da je Dodikov istup „plod“ politike koju Srbija vodi prema Bosni i Hercegovini.

Sonja Biserko, predsjednica Helsinškog odbora Srbije kaže da je očigledno da Milorad Dodik, uz podršku Beograda, rastura BiH, i da su njegovi stavovi iznimno opasni.

“Vrlo su opasni jer je Dodik radikalizovao svoju retoriku od dana proglašenja nezavisnosti Kosova i od tada, uz podšku Beograda, on rastura Bosnu i Hercegovinu. Doveo ju je do tačke kolapsa i to je nešto što je strateški cilj Beograda u ovom trenutku. Dodik izražava samo ono što se u Beogradu misli i tu bi pre svega pomenula Dobricu Ćosića i njegovu knjigu Bosanski rat’ koja je bila poruka i bosanskim Srbima i našoj političkoj eliti i bošnjacima u BiH. To je vrlo ozbiljna izjava i vrlo ozbiljna namera i vrlo je važno kako će Međunarodna zajednica na to reagovati. Naravno, to može da se sagledava i u političkom momentu u Srbiji, pre svega zbog predizbornih kampanja, alli to je deo strategije koja se iz Beograda vodi već 20 godina od momenta kad je počeo rat u BiH”, kaže Biserko za RSE.

Na pitanje kako komentariše činjenicu da su Dodikovim izjavama pljeskali članovi državnog vrha Srbije, premijer i jedan od ministara, Sonja Biserko kaže:

“Srđan Srećković je bio aktivan u strategiji za Srbe u regionu, koja je digla na noge ceo region. Demokratska stranka nikada nije raščistila svoj odnos prema BiH, on je vrlo ambivalentan. Na stav DS veoma utiče mišljenje Dobrice Ćosića i njegovog kruga”, naglasila je.

Za Envera Kazaza, profesora na sarajevskom Filozofskom fakultetu, Srbija prema svijetu vodi evropsku politiku, a u okviru regije, pokušava da destabilizira Bosnu i Hercegovinu, Crnu Goru i Kosovo. Kazaz ističe kako je Milorad Dodik oruđe u onoj politici koju je ideološki zacrtao Dobrica Ćosić, a operacionalizirao ratovima Radovan Karadžić i Slobodan Milošević.

"Može se reći da je Milorad Dodik samo oruđe u rukama one politike koja je proizvela genocid u Srebrenici, urbicid u Dubrovniku, koja je napravila koncentracione logore u Prijedoru.. Ta Dodikova politika nije samo ratnohuškačka i nije samo destabilizirajuća, ona je politika koja treba u miru, mirnim sredstvima da dovrši rat cilj Miloševića. Dodik kao negator genocida morao bi da bude sankcioniran na međunarodnoj političkoj sceni, a u ovom trenutku on je zapravo najuticajniji političar u srpskom nacionalnom korpusu na Balkanu”, kaže Kazaz.
XS
SM
MD
LG