Dostupni linkovi

Banja Luka: Apel liderima BiH da ispunjavaju obaveze


Nakon zajedničke molitve ispred Ferhadije u Banjoj Luci
U Banjaluci se u ponedjeljak održava konferencija „Mir i pomirenje: korak naprijed“ kojoj prisustvuju predsjednici parlamenata iz regiona, evropska parlamentarka Doris Pak, vjerski lideri, predstavnici međunarodne zajednice i brojni drugi gosti.

Predsjednik Narodne skupštine RS Igor Radojičić rekao je u pozdravnom govoru da „ljudi svuda, a u RS, BiH i Jugoistočnoj Evropi nakon traumatičnih iskustava krajem prošlog vijeka, žele mir, stabilnost, razvoj, uslove za normalan život svoje porodice“. On je istakao da narodi i zemlje ovog područja trebaju jaču saradnju u doba globalizacije kao i regionalno povezivanje konkretnih oblasti.

Zastupnica Evropskog parlamenta Doris Pak naglasila je da je situacija u BiH svakako bolja nego 1995. godine i rekla da se nada da će BiH pratiti Hrvatsku na evropskom putu. Ona je takođe istakla da se mora ojačati uloga žena u procesu pomirenja.

Samit je počeo u nedelju uveče molitvenim skupom u Banjaluci, nakon čega su predstavnici vjerskih zajednica u BiH potpisali Deklaraciju. U tom dokumentu oni podržavaju ulazak BiH u EU i apeluju na domaće lidere da počnu ispunjavati svoje obaveze.

Deklaraciju nisu potpisali niti su učestvovali u njenoj izradi predstavnici Srpske pravoslavne crkve ali su prisustvovali potpisivanju kao posmatrači.

U ponedeljak ujutro u džamiji Ferhadija okupili su se predstavnici Islamske zajednice BiH i Katoličke crkve, bh političari i predstavnici međunarodne zajednice, među kojima evropska parlamentarka Doris Pak i visoki predstavnik u BiH Valentin Inzko, kako bi svojim prisustvom potvrdili spremnost izgradnje mira i pomirenja u BiH.

Uz vjerske velikodostojnike iz Banjaluke, panelu "Liderstvo u 21. vijeku i procesi pomirenja i saradnje", prisustvuju zamjenik predsjedavajućeg Parlamenta BIH Božo Ljubić, predsjednik Sabora Hrvatske Josip Leko, predsjednici parlamenata Srbije i Crne Gore, Nebojša Stefanović i Ranko Krivokapić, predsjednik RS Milorad Dodik, evropska parlamentarka Doris Pak, visoki predstavnik međunarodne zajednice u BIH Valentin inzko, te brojni predstavnici političkog i javnog života i inostranstva.
  • 16x9 Image

    Maja Bjelajac

    U skoro dvije decenije novinarske karijere, izvještavala i istraživala o temama iz kulture, politike i društva za najveće medije u Republici Srpskoj o od 2006. radi kao dopisnik RSE iz Banjaluke.

Vaše mišljenje

Prikaži komentare

XS
SM
MD
LG