Dostupni linkovi

Bošnjaković: Antifašizam svjetla točka hrvatske povijesti


Dražen Bošnjaković na svečanoj akademiji u "Lisinskom"
Dražen Bošnjaković na svečanoj akademiji u "Lisinskom"

Svečanom akademijom u koncertnoj dvorani „Vatroslav Lisinski“ Savez antifašističkih boraca i antifašista Hrvatske obilježio je Dan Europe i obljetnicu pobjede nad fašizmom u Drugom svjetskom ratu, kao i Dan oslobođenja Zagreba. Ministar pravosuđa Dražen Bošnjaković je u ime Vlade kazao kako je antifašizam svjetla točka hrvatske povijesti na koju valja biti ponosan.

„Povijest prepustimo povjesničarima, ali ono što je nedvojbeno jest da je Hrvatska antifašistička, i hvala vam na svemu što ste učinili“, poručio je Bošnjaković kao izaslanik Vlade i Sabora okupljenim preživjelim partizanskim borcima i antifašistima na svečanoj akademiji povodom Dana Europe i Dana pobjede nad fašizmom.

„Tamna točka naše povijesti svakako je Nezavisna Država Hrvatska (NDH). Ono što se dešavalo u to vrijeme – da su ljudi stradavali zbog toga što su bili različite vjere ili nacije i zbog toga što su zastupali drugačije mišljenje – na to se mora ukazivati da se tako nešto nikada ne ponovi u budućnosti. Stoga se sa ovoga mjesta i u ime institucija ograđujeme od svih onih koji pokušavaju povijest prikazati na drugačiji način. A ono što nikada ne možemo dovesti u pitanje jest da je antifašizam jedna slavna svjetla točka naše povijesti, i na to možemo i moramo biti ponosni“, rekao je Bošnjaković.

Ogradio se od najnovijih izjava saborske zastupnice krajnje desne stranke Nezavisni za Hrvatsku Brune Esih koja je kazala da 8. svibnja 1945. nije Dan oslobođenja Zagreba, već dan jugoslavenske okupacije. Tu su njenu izjavu osudili i drugi, među kojima i HDZ.

U ime organizatora, predsjednik Saveza antifašističkih boraca i antifašista Hrvatske Franjo Habulin kazao je kako im nitko ne može oteti pobjedu nad fašizmom i nacizmom izvojevanu pred 74 godine, i kako nitko ne može osloboditelje proglašavati zločincima, a oslobođenje početkom okupacije.

„Zašto to naglašavam? Zato što je u Hrvatskoj već puna tri desetljeća stvarana klima u kojoj kao da postaje sve prihvatljivije provlačiti kroz blato herojske borce protiv nacističke okupacije, a okupatore i njihove poslušnike i sluge pretvarati u domoljube kojima se, eto, tek tu i tamo omaknuo i poneki zločin“, rekao je Habulin.

Habulin se iznova suprotstavio ocjenama o podjednakoj opasnosti dva totalitarizma - nacističkog i komunističkog, i izjednačavanju zločina nacista i njihovih pomagača počinjenih iz mržnje sa osvetom partizana, ali i drugih pobjednika u Drugom svjetskom ratu.

Franjo Habulin
Franjo Habulin

„Jedno je zločin koji je izravni rezultat politike, jedno je politika koja je sama po sebi zločin, a drugo je zločin izazvan takvom politikom – zločin koji nije politika, nego eksces, ma kako masovan mogao biti“, naglasio je Habulin.

Ministar Bošnjaković nije želio komentirati što je predsjednica Hrvatske Kolinda Grabar Kitarović u srijedu pred Dan Europe i Dan pobjede nad fašizmom zapalila svijeće na jednom virtualnom i dva stvarna mjesta masovnih egzekucija zarobljenih ustaša, domobrana i civila 1945. godine – na Bleiburgu, Macelju i Hudoj Gori, a njezin prethodnik na toj funkciji Ivo Josipović je za Radio Slobodna Europa kazao kako je taj njen potez - demonstracija i podrška povijesnim revizionistima.

„Mislim da je predsjednici mjesto bilo ovdje, na proslavi Dana pobjede i da je to jedna loša poruka. Mislim da je to u stilu njenog dosadašnjeg rada“, rekao je Josipović.

Ovaj njen potez osudio je i predsjednik oporbene Socijaldemokratske partije Davor Bernardić.

U predvorju „Lisinskog“ otvorena je prigodna izložba „Od pobjede do pobjede“, financirana od strane Ministarstva hrvatskih branitelja, na kojoj su fotografije iz Narodnooslobodilačke borbe i iz rata u Hrvatskoj, kao zajednički projekt splitskog Saveza antifašističkih boraca i Udruge veterana Domovinskog rata i antifašisti.

„Partizane i nas vodio je isti motiv – borba za slobodu“, kazao je predsjednik Udruge veterana Domovinskog rata, umirovljeni brigadir Hrvatske vojske Ranko Britvić i dodao: „U svojoj udruzi imamo tri generala Hrvatske vojske, dva admirala, brigadire, bojnike, obične vojnike… Dakle, otvoreni smo za sve koji baštine antifašizam.“

Dio nazočnih na svečanosti je kraće vrijeme skandiranjem “Hoćemo Tita“ sprječavao zamjenicu zagrebačkog gradonačelnika Oliveru Majić da se obrati skupu, optužujući gradonačelnika Milana Bandića da je odgovoran za mijenjanje imena Trgu maršala Tita i tražeći da se ime vrati.

Facebook Forum

XS
SM
MD
LG