Dostupni linkovi

Antić vs Kacin: Ko napada ustavni poredak Srbije


Protest naprednjaka protiv deklaracije vojvođanskih vlasti, april 2013. foto: Norbert Šinković
Protest naprednjaka protiv deklaracije vojvođanskih vlasti, april 2013. foto: Norbert Šinković
Da li je Jelko Kacin zaista povredio “suverenitet i ustavno uređenje Republike Srbije”, zašta ga je optužio savetnik predsednika Srbije Oliver Antić. Tako oštar Antićev komentar usledio je pošto je izvestilac Evropskog parlamenta za Srbiju, na skupu priređenom u samom Evropskom parlamentu, konstatovao kako je pravi čas za “otvaranje pitanja ustavnog i zakonskog uređenja autonomije Vojvodine”.

Pitanje autonomije Vojvodine ostaje osetljivo za aktuelnu vlast, u kojoj su dobrim delom ljudi koji su politički uspon doživljavali u vremenu ukidanja autonomije tadašnje dve pokrajine. To je, pak, bio uvod u Miloševićevo učvršćivanje na mestu neprikosnovenog lidera Srbije. Danas, međutim, potezanje vojvođanske autonomije, znači i otvaranje rasprave o kvalitetu srpskih evrointegracija.

Da li je reč o “nedopustivom mešanju u unutrašnje stvari Srbije i diplomatskom skandalu”, kako se izrazio Oliver Antić, inače i profesor Pravnog fakulteta u Beogradu, ili tek o podsećanju na poznato i ponavljanje onog što Jelko Kacin ne govori prvi put?
Oliver Antić
Oliver Antić

Nešto blažu formulaciju “dosta nediplomatski”, koristi narodna poslanica naprednjaka u Skupštini Srbije, Novosađanka, Maja Gojković:

Da, naravno da će Srbija da rešava sva pitanja koja predstavljaju problem ka njenoj daljoj modernizaciji. Ali, na to ne treba niko da nas opominje i niko ne treba da bude pristrasan i da uvažava samo političke stavove nekih od političkih stranaka koje deluju u Autonomnoj Pokrajini Vojvodina. Ili onih stranaka koje predstavljaju trenutnu vlast”.

RSE: Koji je zapravo vaš utisak? Da Kacin pruža podršku aktuelnoj vlasti u Vojvodini?

Ne znam koja je namera gospodina Kacina. Činilo mi se kao da je prebrzo izašao sa stavom, ne sagledavajući suštinu”.

RSE: Međutim ne može se izbeći pitanje širine autonomije. Regionalizacija je jedan od kriterijuma po kom se meri i uspeh evrointegracija.

Jeste, ali je čudno da gospodin Kacin nije pomenuo i problem neustavnosti visokih akata donetih u Skupštini Autonomne Pokrajine Vojvodina. Pretpostavljam da u svakoj državi Evrope i državama koje su članice Evropske unije se ustavi i odluke ustavnih sudova poštuju”.

EU o Vojvodini uvek iz perspektive Ustava Srbije

I zaista treba podsetiti da je Ustavni sud Srbije jula prošle godine osporio 22 odredbe Zakona o nadležnosti Vojvodine, među kojima su i ona o Novom Sadu kao glavnom gradu Vojvodine, te o mogućnosti da Pokrajina u Briselu osnuje svoje predstavništvo.

Shodno tome, Pokrajina je prestala da finansira osporeno, a u njenim rukama je ostalo još oko 150 nadležnosti. No, odluke Ustavnog suda, iako ispoštovane, nisu aplauzima dočekane od strane vojvođanskih vlasti (koju i danas čine demokrate Dragana Đilasa). Njihova reakcija je bila Deklaracija o zaštiti ustavnih i zakonskih prava Vojvodine. A odgovor naprednjaka usledio je na novosadskom mitingu, održanom 12. aprila. Po svojoj ikongrafiji i nazivu “Stop cepanju Srbije” je i te kako podsećao na “jogurt revoluciju” iz oktobra 1988. godine. Na sreću, bez teških posledica.

Naime, događaj pre 26 godina doveo je do preuzimanja vlasti u Vojvodini od Miloševiću lojalnih, te označio početak katastrofe. Dok na događaj od pre pet meseci, odnosno temu koja mu je bila povod, još podsećaju samo “iskakanja” poput Kacinove izajve. Mada su na tu izjavu usledile reakcije burnije od onih iz maja meseca kada je sporna Deklaracija i usvojena u Skupštini Vojvodine.

Baš kao i u slučaju tog dokumenta, moglo bi se reći da i Jelko Kacin zapravo podseća na prava vojvođanske autonomije koja proizlaze iz Ustava Srbije i različitih zakonskih akata.
Aleksandra Jerkov, foto: Medija centar Beograd
Aleksandra Jerkov, foto: Medija centar Beograd

“I ranije kada je Evropska unija ukazivala na pitanje autonomije Vojvodine to je radila isključivo iz perspektive poštovanja Ustava i zakona Srbije. Ova Kacinova izjava nije drugačija. Ne treba Srbija da donese zakon o finansiranju Vojvodine zato što to traži Evropska unija, niti Evropska unija ima pravo da tako nešto traži, nego zbog toga što je Ustavom definisano da će to Srbija da uradi”, ističe funkcionerka Demokratske stranke, takođe Novosađanka, Aleksandra Jerkov.

RSE: Ako bi se ipak držali onoga što je Jelko Kacin rekao, da li bi to mogao biti znak da će pitanje vojvođanske autonomije da se nađe u vrhu onih po kojima se meri uspeh srpskih evrointegracija?

“Vojvodina nikada nije bila deo Srbije koji je na bilo koji način sputavao evropske integracije Srbije. Niti je to slučaj sada, niti to može postati slučaj”, kaže Jerkov.

RSE: Da li ovakve izjave ipak mogu biti rizične po atmosferu, pa i stabilnost, u samoj Vojvodini?

“To zavisi od ozbiljnosti onih koji takve izjave pokušavaju da interpretiraju na ovaj ili onaj način. Međutim, prilike u Vojvodini nije lako destabilizovati pa to neće učiniti ni Oliver Antić”.

Upravo govoreći o Antićevoj izjavi predsednik Vojvođanske politikološke asocijacije profesor Duško Radosavljević, opisuje je kao “histeričnu”.

Taj epitet je adekvatan, zaključuje naš sagovornik, jer Kacin ne govori ni o čemu novom i nikako ne zanemaruje odluke Ustavnog suda Srbije:

Bojim se da gospodin Kacin bolje poznaje normativna rešenja u državi Srbiji nego što to poznaju neki koji još uvek sprovode partijsku politiku. Pitamo se da li neko u ovoj zemlji razmišlja o tome da je Ustav donesen pre sedam godina, a da još uvek pedeset odsto stvari za koje je Ustavni zakon propisao da moraju da se reše u prvoj godini, još nisu rešene. Sami znate koliko je bilo prepucavanja i oko samog Statuta Vojvodine”.

RSE: Da li je ovo pitanje ipak prejak pritisak? Pominjete probleme iz vremena kada je usvajan Statut. Nosilac tih problema je bila prethodna elita. Sećamo se da je na dan proglašenja Statuta u Skupštini Vojvodine tadašnji predsednik Boris Tadić umesto u Novi Sad, otišao u Sremsku Mitrovicu. Sada na vlasti imamo opciju za koju je to još osetljivije pitanje.

Apsolutno se slažem. Za ovu vlast je svako pitanje koje sama ne forsira preko svojih medija, apsolutno osetljivo. Ali, ako već pominjete elitu, zajednička elita je donela Ustav. Gospodin Tomislav Nikolić i njegova tadašnja stranka su vrlo aktivno učestvovali u izgradnji tog Ustava. I onda je kriv neko drugi. A moram vam reći, Jelko Kacin nije politička figura od tolikog formata da bi mogao da destabilizuje vlast u Srbiji, koliko bi se to moglo reći na osnovu jedne histerične izjave, recimo, gospodina Antića. Više je njegova izjava histerična. Jelko Kacin to priča godinama”.
XS
SM
MD
LG