Dostupni linkovi

Blokada autoputa na 11. protestu 'Srbija protiv nasilja' u Beogradu


Blokada autoputa na jedanaestom protestu "Srbija protiv nasilja" u Beogradu, 15. jul 2023.
Blokada autoputa na jedanaestom protestu "Srbija protiv nasilja" u Beogradu, 15. jul 2023.

Učesnici jedanaestog protesta "Srbija protiv nasilja" blokirali su 15. jula na oko sat i po vremena autoput u Beogradu.

Oni su prethodno prošetali od Skupštine Srbije do zgrade Palate pravde, gde im se obratio sudija Vrhovnog suda u penziji Zoran Ivošević.

"Od sudija se očekuje da služe vladavini prava, a ne vladavini ljudi na vlasti i da brani istinu od moćnika, a ne moćnike od istine", rekao je Ivošević.

Na čelu kolone bio je veliki transparent "Srbija protiv nasilja", a učesnici su prolazeći pored zgrade Vlade Srbije uzvikivali su "Ostavke, ostavke".

Protesti se širom Srbije održavaju od maja, na poziv dela opozicionih stranaka, zbog nezadovoljstva reakcijom države nakon dva masovna ubistva koja su se dogodila početkom maja.

"Tražimo da se osećamo bezbedno u ovoj zemlji, da se poštuju zakoni, da oni koji imaju odgovornost snose posledice. Samo tako se možemo nadati Srbiji bez nasilja i zato nećemo odustati", poručio je sa bine na početku skupa novinar Smiljan Banjac.

Učesnici protesta napravili su "botovsku mrežu", kao odgovor na spisak više od 14. 000 naloga na društvenim mrežama koji navodno organizovano dele sadržaj sličan onom koji se deli preko zvaničnih kanala Srpske napredne stranke, Beograd, 15. jul 2023.
Učesnici protesta napravili su "botovsku mrežu", kao odgovor na spisak više od 14. 000 naloga na društvenim mrežama koji navodno organizovano dele sadržaj sličan onom koji se deli preko zvaničnih kanala Srpske napredne stranke, Beograd, 15. jul 2023.

Protesti u Kraljevu i Leskovcu

Građani su se na protestu protiv nasilja okupili i u Kraljevu u centralnoj Srbiji.

"Odavno nisu vredni pomena funkcioneri koji besramno ponižavaju svoje građane, ni armija botova koja isto tako besramno radi", rekao je student Lazar Simić iz organizacije "Studenti protiv nasilja" ispred stanice policije u Kraljevu.

Učesnici su prošetali do zgrade lokalne samouprave gde je protest završen.

Protest u Kraljevu, 15. jul 2023.
Protest u Kraljevu, 15. jul 2023.

Građani Leskovca su po četvrti put prošli u povorci ulicama tog grada na jugu Srbije da bi iskazali protivljenje, kako su naveli, dekadentnom sistemu vrednosti, a najmlađi učesnici protesta pustili bele golubove da polete.

Okupljanje je, kao i prethodna tri, počelo ispred Narodnog muzeja, odakle je povorka "Leskovac protiv nasilja" prošla glavnim ulicama i završila se sat kasnije u centru grada.

Šta su zahtevi protesta?

Organizatori protesta traže smenu Saveta Regulatornog tela za elektronske medije (REM) i gašenje štampanih medija i tabloida koji promovišu mržnju i nasilje.

Oni takođe traže oduzimanje nacionalne frekvencije privatnim televizijama Pink i Hepi, kao i hitno ukidanje programa koji "promovišu nasilje, nemoral i agresiju", poput rijaliti programa.

Televizija Pink u fokusu novog protesta 'Srbija protiv nasilja'
molimo pričekajte

No media source currently available

0:00 0:02:00 0:00

Učesnici protesta zahtevaju i ostavke ministra unutrašnjih poslova Bratislava Gašića i direktora Bezbednosno-informativne agencije Aleksandra Vulina.

Na zahtev grupe opozicionih poslanika Skupština Srbije raspravljala je o radu ministra policije Bratislava Gašića.

Nakon višednevne rasprave, nije izglasana njegova smena. Većina poslanika glasala je 5. jula protiv njegovog razrešenja.

Devetoro dece i radnik obezbeđenja ubijeni su 3. maja u oružanom napadu 13-godišnjeg učenika u beogradskoj Osnovnoj školi "Vladislav Ribnikar".

Dan kasnije je u odvojenom incidentu napadač ubio osam i ranio 14 osoba u selima Malo Orašje i Dubona kod Mladenovca.

Vlast je nakon toga pojačala prisustvo policije u školama i pozvala građane da policiji predaju oružje.

Vlast je optužila opoziciju da protestima "politizuje tragediju".

Istovremeno je predsednik Srbije Aleksandar Vučić pozvao na dijalog i najavio mogućnost prevremenih parlamentarnih izbora.

Predstavnici opozicije odgovorili su da vanredni izbori nisu tema i da vlast treba da ispuni zahteve demonstranata.

XS
SM
MD
LG