Dostupni linkovi

Anja Šimpraga nova potpredsjednica hrvatske Vlade iz redova srpske manjine


 Lijeva opozicija ju je nahvalila, ali je glasala protiv Anje Šimprage (na slici), tvrdeći da ovo nije glasanje o njoj već o vladi Andreja Plenkovića, a desna opozicija je glasala protiv, tvrdeći da ona ne poštuje Domovinski rat i "Oluju".
Lijeva opozicija ju je nahvalila, ali je glasala protiv Anje Šimprage (na slici), tvrdeći da ovo nije glasanje o njoj već o vladi Andreja Plenkovića, a desna opozicija je glasala protiv, tvrdeći da ona ne poštuje Domovinski rat i "Oluju".

Hrvatski sabor je većinom glasova iskazao povjerenje zastupnici Samostalne demokratske srpske stranke (SDSS) Anji Šimpragi da stupi na funkciju potpredsjednice Vlade za društvene djelatnosti.

Na toj funkciji do sada je bio Boris Milošević, također iz redova srpske manjine.

Prioriteti nove potpredsjednice Vlade

"Moramo donijeti, a pripreme su pri kraju, Nacionalni plan zaštite i promicanja ljudskih prava i suzbijanja diskriminacije, moramo donijeti Nacionalni plan za ravnopravnost spolova, moramo raditi na realizaciji Vladinog zaključka o revitalizaciji Grubora u Šibensko-kninskoj županiji i provoditi operativne programe za pripadnike manjina koji su u programu Vlade", kazala je Anja Šimpraga o svojim prioritetima na novoj funkciji nakon glasanja i polaganja prisege u Saboru i dodala:

"To i sve drugo što Ured potpredsjednika Vlade radi ja ću s guštom i povjerenjem, pošteno i časno obavljati svoju dužnost i dati svoj doprinos.”

Za nju je glasalo 77 zastupnika HDZ-ove vladajuće većine u kojoj je SDSS druga stranka po brojnosti sa tri zastupnika, dok je 51 zastupnik lijeve i desne opozicije bio protiv. Kako je ona dio mini-rekonstrukcije Vlade u kojoj su promijenjena još dva ministra, lijeva opozicija je u raspravi nahvalila Anju Šimpragu, ali je glasala protiv, jer tvrdi ovo nije glasanje o njoj, već o Vladi Andreja Plenkovića.

"Svu ovu šaradu i predstavu mi ne možemo podržati. I bez obzira što o vama imam dobro mišljenje – uostalom bili ste i naša kandidatkinja za gradonačelnicu Knina – ja ovaj prijedlog ne mogu podržati jer ne mogu podržati rad ove Vlade", kazao je predsjednik oporbenog SDP-a Peđa Grbin u raspravi na Odboru za Ustav 28. travnja.

O 'Oluji'

Desna opozicija - Most, Domovinski pokret, suverenisti - glasali su protiv, a u raspravi na Odboru napali su je da ne poštuje Domovinski rat i akciju "Oluja". Suverenist Marijan Pavliček, bio je ogorčen njenom izjavom da "'Oluja' za Srbe i Hrvate ne može predstavljati isto".

"Ne možete sebi priznati da su na žalost pripadnici vaše zajednice devedesetih godina stali na stranu velikosrpske agresije i izvršili neviđene zločine nad hrvatskim pučanstvom koje su protjerali sa okupiranih područja. Bojim se da s ovakvim stavom nećete napraviti ništa dobro, prvenstveno ne za vašu zajednicu, a radite loše i za Vladu u kojoj ćete sjediti" poručio je Pavliček, poznat i kao jedan od protivnika dvojezičnosti u Vukovaru.

Ona je odgovorila kako je ona pripadnica srpske nacionalne manjine i da se toga ne srami, i da poštuje Hrvatsku kao svoju zemlju u kojoj je rođena, u kojoj se školovala i iz koje ne misli ići.

"Svake godine učestvujem na komemoraciji u Erveniku, gdje su nastradali pripadnici hrvatskog naroda koje su pobili pripadnici moje srpske nacionalne manjine. Samim tim vrlo dobro znam i razumijem u kakvim odnosima živimo i želim raditi na tome da završimo sa prošlošću i ostavimo je za sobom i da gradimo bolju budućnost", odgovorila je Anja Šimpraga.

Očekivanja

Predstavljajući je na Odboru, premijer Andrej Plenković kazao je kako je ona buduća najmlađa članica Vlade, ali s bogatim političkim iskustvom od lokalne razine do Sabora. Od nje, kazao je, očekuje veliki angažman i doprinos na pitanjima ljudskih i manjinskih prava, suzbijanju govora mržnje u skladu s koncepcijom Vlade, izrazivši uvjerenje da će posao potpredsjednice obavljati jako dobro.

"Anja Šimpraga biti će dobar suradnik Plenkoviću u Vladi", ocjenjuje u izjavi za Radio Slobodna Europa politički analitičar Jaroslav Pecnik. "Ona će obavljati stvari kako Milorad Pupovac zamisli. Nema spora da je i Boris Milošević bio isti takav, ali je imao neko iskustvo i rezultate, tako da se to baš nije toliko vidjelo, dok će se to kod Šimprage više primijetiti. Ali to je njihov izbor, a ja joj samo mogu poželjeti da napravi upola kao Milošević, pa će biti dobro", kaže Pecnik.

Po njegovoj ocjeni, ispadi desne opozicije protiv Anje Šimprage u raspravi u Saboru ilustracija su njihove inteligencije, kulture i znanja. "Oni ne zaslužuju nikakav komentar osim da se okrene glavu na drugu stranu, ali oni jesu neki politički faktori i netko ih je birao i to je na žalost jedna ružna slika Hrvatske", zaključio je politički analitičar.

Ko je Anja Šimpraga?

Anja Šimpraga rođena je 23. srpnja 1987. godine u Kninu. Na zagrebačkom Agronomskom fakultetu stekla je zvanje magistre inženjerke agronomije, udana je i živi u selu Radučić pored Knina.

Bila je viša stručna suradnica za poljoprivredu i zaštitu okoliša u Kninu te koordinatorica projekta "Učinkovita manjinska vijeća za više manjinskih prava", zamjenica župana Šibensko-kninske županije, a potpredsjednica je Glavnog odbora SDSS-a. Široj javnosti postala je poznata kada je za saborskom govornicom pred dvije godine iznijela osobnu ispovijest o tome kako je kao dijete izbjegla u akciji "Oluja" pri čemu je poručila kako ima samo jednu želju - da gradimo društvo slobode i zajedničku budućnost.

Boris Milošević je otišao iz Vlade jer je protiv njega pokrenuta istraga zbog sumnje na nezakonitosti u dodjeli bespovratnih sredstava gospodarskim subjektima na potpomognutim područjima 2018., u vrijeme dok je bio saborski zastupnik SDSS-a.

XS
SM
MD
LG